Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Анонімно залишити новонароджене немовля у Львові нема де

Можливості анонімно залишити новонароджене немовля у Львові більше нема . Чиновники посилаються на низьку ефективність роботи таких «вікон»: протягом 2009-2014 років у такий спосіб порятували життя лише 4 немовлятам. Також у відповідях вказують на відсутність юридично-правової бази для діяльності такого «вікна». Зокрема, про це йдеться у відповідях на запит депутата Львівської міської ради від партії УКРОП Любомира Бонасевича. Відповіді надали департамент охорони здоров’я Львівської ОДА та управління охорони здоров’я департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради.

Окрім того, чиновники Львівської міськради, посилаючись на відсутність правового підґрунтя, вказують на беззахисність медичних працівників, які повинні доглядати за «вікном життя». Зокрема, нагадують випадок, коли немовля замерзло через те, що не спрацював звуковий сигнал у такому «вікні». Це й стало поштовхом для закриття двох львівських «вікон».

«Чи варто нехтувати можливістю дати шанс немовлятам вижити, коли жінка, що народила дитину хоче від неї відмовитись з тих, чи інших причин?

Історія «бебі боксів» насправді сягає кількох століть у різних країнах світу. Ставлення до такої можливості в світі суперечливе, проте у Чехії, Франції, Німеччині вони працюють. У Австрії такі «вікна» діяли до недавнього часу, аж поки законодавчо не були дозволені анонімні роди.

У Росії теж цьогоріч закрили бебі-бокси, посилаючись на те, що за 5 років було врятовано лише 35 малюків, натомість за той же ж період часу 619 росіянок засудили за вбивство новонароджених дітей.

Львівські чиновники пообіцяли виправити ситуацію проведенням профілактичних бесід із жінками із «зони ризику», - коментує відповідь владоможців Любомир Босаневич.

Натомість УКРОП проводить консультації із вивчення юридичних можливостей таки поновити роботу «вікон життя».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ