Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал

Антикорупційний форум у Львові: все тільки починається

Масована реклама Антикорупційного форуму громадських та партійних організацій у Львові зібрала 740 заявок, надісланих електронною поштою на адресу ініціаторів заходу. Але при повторній реєстрації кількість їх зменшилася більш як удвічі – до 360, повідомив координатор робочої групи з проведення Форуму Ярослав Рущишин. Тим не менше, у залі клубу залізничників "Рокс" 4 червня на початку зборів був повний аншлаг – вільних місць не було навіть на балконі.

Модератор, що виголосив типову вступну промову, повідомив присутнім про витрати організаторів на проведення дійства. Загалом вартість заходу його фундатори оцінили в суму трохи більше як 26 тисяч грн. Далі вони запропонували присутнім внести добровільні пожертви для компенсації витрат. Для цього в фойє був встановлений великий прозорий куб, що легко проковтнув би не один мільйон…

В залі такий поворот викликав легкі посмішки, адже серед осіб, запрошених в президію і до слова, було немало відомих осіб, що живуть на щедрі американські гранди, які надаються саме для оплати такої діяльності.

Потішила зал своєю палкою промовою депутат Івано-Франківської обласної ради Ольга Галабала: "Я пропрацювала заступником голови облради всього 116 днів! Мене звільнили з цієї посади, адже я не бажала працювати по їхнім накатаним схемам. На практиці це виглядає таким чином: ти є куратором якоїсь галузі і з того маєш отримувати в кишеню. У мене було лісове господарство з бюджетом в 1 млн 200 тис. грн на рік.  Від цієї суми твоїх грошей має бути відсотків 5-10. З ким як домовишся. Ну, є ще гроші за голосування, коли йде призначення на посади. Тут платять від 50 тис. до 100 тис. доларів на фракцію. В залежності від дохідності "місця": директор комунального підприємства це одна сума, а головний лікар великого медичного закладу – більша. Або така ситуація: стоять бурові вишки, де за їх використання до бюджету мало б надходити 560 тис. грн на місяць, а платять… 36 грн.!!! На Львівщині схожі оборудки. Візьмімо,  знайоме мені лісове господарство… Та тут його керівник вже одинадцять років незмінний на своїй посаді. Коли він її обійняв, то проводилося 4% санітарної вирубки лісу, а зараз – 40%...".

Особливо зосередився на корупційних оборудках з лісом Тарас Матвіїв, голова ініціативи протидії контрабанді лісу, ГО "Народний легіон". Зовсім недавно він зі своїми активістами виявили дев'ять вагонів лісу без належно оформлених документів. "Викликали поліцію, передали правоохоронцям необхідну інформацію, – розповів Тарас. – Ті подякували та запевнили нас, що винні будуть притягнуті до відповідальності. А через деякій час виявилося, що тільки по одному з дев'яти, по суті, доведених випадків незаконного транспортування вантажів з лісом, – вжито заходи. Решта вагонів зникли без сліду…", - обурився оратор. "Ви розумієте, що через станцію "Клепарів" проходить в день 200-300 ешелонів, ми просто фізично не спроможні все перевірити? А скільки випадків  було коли, безпосередньо в лісі активісти затримували вантажівку з лісом взагалі без будь-яких документів.Водій комусь дзвонить, приїздить дядько з величезним животом, витягує накладну і прямо на капоті своєї "Ниви" її заповнює. І все – нема порушення!  Тут діє напрацьована корупційна схема колової поруки: лісництво – поліція – прокуратура", – наголосив активіст.

Мирослав Сімка, керівник проекту "Тендер і злочин", оприлюднив дослідження стосовно кількості угод на закупівлю товарів та послуг, що були укладені у Львові в період з 4 по 12 січня цього року, а також – після введення в дію програми закупівель "Прозоро", яку почали застосовувати після 13 січня. На діаграмі були подані дані: в період з 4 січня по 12 січня 2016 р. було укладено 776 договорів на суму у 116 млн грн (за 8 днів!), а 13 січня по березень поточного року кількість їх зменшилася до всього-на-всього …311 угод, відповідно, на суму 33,5 млн грн. Особливо показовими були щодо Шевченківського району Львова, де в перший період оформили 106 договорів, на оплату щодо яких виділили 9 млн 636 тис. грн, а після 13 січня і до березня підписали тільки 1 угоду –  на 87 тис. 900 грн!  

Народний депутат Сергій Лещенко поскаржився присутнім на новоспеченого генерального прокурора нашої держави Юрія Луценка. За те, що той виніс "попередження" одному з процесуальних прокурорів через його спілкування саме з ним – Сергієм Лещенко. Також Сергій зосередив увагу слухачів на особі колишнього міністра доходів Клименка: "Його (Клименка) покриває генпрокурор Луценко, а той готовий віддати половину грошей, набутих на посаді міністра, аби його особу зняли з міжнародного розшуку." Підсумовуючи промовець зазначив: "Сьогодні 60% населення впевнені, що за корупцію в державі несе відповідальність саме її Президент".

Народний депутат Оксана Юринець відкрила одну з таємниць Верховної Ради, як там приймаються нові закони: "Я подаю проект закону в інтересах громадян, мені кажуть:"Добре!". Подаю ще проекти законів – те саме. В подальшому їх просто не ставлять на голосування. Таким чином приходжу до висновку, що в раді не можливо зрушити з місця питання про прийняття нового закону, у якому хтось не має зиску".

На при кінці церемонії декому з присутніх в залі надали можливість сказати кілька слів та поставити питання. Після цього запропонували громадянам записатися в групи, що створювалися за різними напрямами боротьби з корупцією, як-от, протидія корупції у лісовому господарстві Львівщини, у військово-промисловому комплексі, на митниці, в медицині, освіті тощо. Коли люди розходилися, дехто із скептиків говорив про ще один «відмитий грант».   

Ч.В. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ