Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Антикорупційний суд з'явиться в Україні навесні 2018-го, - міністр юстиції

Міністр юстиції Павло Петренко сподівається, що Антикорупційний суд з'явиться в Україні навесні 2018 року. Про це він розповів сьогодні, 26 червня, у Львові, відповідаючи на запитання Гал-інфо.
Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Він зазначив, що є зобов'язання перед європейськими партнерами – щодо формування такого суду до закінчення  першого кварталу 2018 року.

Павло Петренко наголосив, що це не правильно, коли справи топ-чиновників розглядаються у звичайних районних судах – з погляду якості і незалежності правосуддя. Адже районний суддя,  ідучи на суддівську посаду, явно не сподівався, що буде вести справи, до яких залучено до 10 прокурорів і до 20 адвокатів.

Він зазначив, що наразі нема кінцевого тексту законопроекту щодо антикорупційних судів, але він твердо вірить, що у вересні – жовтні цього року відповідний закон буде ухвалено. Відтак, у березні – квітні 2018 року відбудеться формування перших антикорупційних судів , а саме буде відібрано  30-40 судів.

За словами Павла Петренка, судді антикорупційних судів мають бути відібрані за результатами публічного конкурсу. До відбору мають бути залучені не лише теперішні  судді, але й адвокати та науковці. «При цьому люди мають розуміти, що це не найпростіша робота».

За оцінкою міністра юстиції, народні депутати України бояться створення будь-яких  антикорупційних органів в державі.

«Наразі у парламенті нема більшості  для ухвалення будь-якого варіанта законопроекту про антикорупційні суди», – зазначив Павло Петренко.

Він пояснив страхи народних  депутатів так: вони вважають, що антикорупційні суди будуть виносити рішення під диктовку прокуратури та НАБУ.

Водночас, на думку міністра юстиції, теперішня ВРУ ще не вичерпала свій ресурс і зрештою мала б підтримати законопроект про антикорупційні суди.

«Показовим буде голосування за законопроекти щодо низки реформ», - підкреслив Павло Петренко. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ