Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Економіка

Антимонопольний комітет почав розслідування подорожчання яєць

Наразі в комітеті не бачать об’єктивних факторів пояснити, чому яйця подорожчали одразу на 54% за три місяці.

Антимонопольний комітет України відреагував на масові повідомлення у вітчизняних ЗМІ щодо подорожчання курячих яєць у вітчизняних торговельних мережах. Цей факт також підтвердили й дані Державної служби статистики України.  

За даними Держстату, цей показник індексу споживчих цін впродовж лютого – травня 2022 року свідчив про зниження вартості яєць курячих. Однак з червня 2022 року Держстатом уже декларується щомісячне збільшення індексу споживчих цін. Відповідно до цих даних, ціни на яйця у вересні 2022 року зросли на близько 54% порівняно з червнем цього року. 

До основних причин, що зумовили активний приріст цін на яйця в АМКУ відносять збільшення витрат на корми, енергоносії, оплату праці, ветеринарні препарати тощо.

Хоча, до прикладу, окремі профільні експерти зазначають, що ціни на ринку кормів у цьому сезоні залишаються досить низькими й спостерігається лише незначне коливання вартості (+/-10%) у різних регіонах України. Це відбулося тому, що через заблоковані морські порти в Україні спостерігається великий надлишок зерна.

Галузь виробництва яєць напряму залежить від наявного поголів’я курей несучок та кормів.

"Відомо, що на початку повномасштабного вторгнення російської федерації Група компаній Авангард (реалізує курячі яйця під ТМ «КВОЧКА»), яка є одним з найбільших виробників курячих яєць в Україну, повідомила АМКУ про втрату поголів’я курей та виробничих потужностей у Волноваському та Бахмутському районах Донецької області, Шевченківському районі Харківської області, Макарівському районі Київської області, Білозерському районі Херсонської області. Внаслідок цього первинна пропозиція яєць на ринку могла істотно знизитися", кажуть в комітеті.

Утім інші учасники ринку наразі не надавали подібної інформації. 

Підвищення цін на курячі яйця може й не мати об’єктивних підстав, вважають в АМКУ, навіть з огляду на усі тяжкі економічні наслідки війни. Оскільки зростання загального індексу споживчих цін та індексу споживчих цін на харчові продукти не відповідає стрімкому зростанню вартості яєць.

На початку жовтня у своєму фейсбуці маркетологиня Вікторія Пасечник писала, що на ринку України до війни частка трьох найбільших виробників яєць сягнула майже 50%. Дослідниця припускає, що за останні кілька місяців їхня частка могла ще збільшитись, втім перевірити звітність монополістів неможливо, оскільки її просто немає.  

В Антимонопольному комітеті зазначили, що розпочали дослідження причин збільшення цін на яйця у вересні-жовтні цього року, зокрема надіслали вимоги виробникам надати інформацію про витрати. 

Фото: Depositphotos

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ