Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Антивакцинатора Стахіва судитимуть у Львові, посилаючись на воєнний стан

Галицький районний суд міста Львова відклав розгляд справи щодо львівського антивакцинатора Остапа Стахіва, якому інкримінують дії і заклики до захоплення влади і повалення конституційного ладу в Україні.

Підготовче засідання не відбулось, оскільки сторона захисту подала клопотання про перенесення через відсутність їх у Львові. 

«Здається, Стахіва викликали до Київського апеляційного суду. У зв’язку з тим, що він в Києві на засіданні мав бути, то відклали слухання в нас» — розповів прессекретар Галицького районного суду міста Львова Павло Береза. 

Із бази даних Київського апеляційного суду вбачається, що 21 липня Стахів і його адвокат оскаржували ухвалу Печерського суду Києва про відмову у задоволенні скарги на бездіяльність Генерального прокурора України щодо невнесення відомостей до ЄРДР. У грудні 2021-го Стахів і його захисник направили в Офіс генпрокурора заяву про скоєння злочину трійкою суддів Київського апеляційного суду. Однак кримінальне провадження так і не зареєстрували. Печерський суд визнав скаргу на бездіяльність генпрокурора необґрунтованою. Апеляція підтримала це рішення.

Наразі немає точної дати наступного судового засідання. 

У червні цього року прокуратура просила Верховний суд скерувати справу Стахіва з Галицького районного суду Львова до Печерського районного суду столиці. Пояснювали, що ймовірний злочин Стахів скоїв біля будівлі Верховної Ради України, тобто в Києві. Проте Верховний суд не погодився і зіслався на те, що обвинувачений, його захисники та переважна більшість свідків проживають в межах Львівської області.

У рішенні зазначається про умови воєнного стану, обмеження, пов’язані із цим, дальність відстані, складність пересування територією України і відносну безпечність певних регіонів. Суд вважає, що з метою забезпечення оперативності та ефективності розгляду, справу Стахіва слід залишити за місцем проживання обвинуваченого та більшості свідків.

Нагадаємо, що львівського активіста та лідера антивакцинаторського руху Остапа Стахіва звинувачують у діях, спрямованих на насильницьку зміну, повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади. 

За матеріалами справи, в кінці жовтня 2021 року, обвинувачений активіст розмістив  відеозапис під назвою «3 листопада всі на Київ» на своєму youtube-каналі «Остап Стахів 2».  У цьому відео він закликав усіх охочих до мітингу антиваксерів біля будівлі Верховної Ради України. 

16 листопада минулого року, пресслужба СБУ повідомила про блокування антиукраїнської мережі, яка існувала під кураторством РФ та створювала плани для захоплення влади України. Того ж дня Остапу Стахіву повідомили про підозру, а його квартиру обшукали і начебто виявили докази можливого фінансування діяльності антивакцинаторів з боку РФ.  

Вже 18 листопада 2021 року Стахіву обрали запобіжний захід у виді тримання під вартою з можливістю внесення майже 1 млн грн застави, яку допомогли зібрати його прихильники. Але в кінці того ж місяця слідчий суддя Галицького районного суду м. Львова підтримав скерування на 30 днів Стахіва до стаціонару психлікарні, для проведення експертизи, яка визнала його здоровим та повністю осудним. 

З початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України, Стахів неодноразово фігурував в антифейкових матеріалах проекту VoxCheck. Останній відомий випадок — спростування відео Стахіва, в якому той говорить, що на українців хочуть перекласти відповідальність за те, що засоби протиповітряної оборони (ППО) не працюють. І таких спростованих закликів Остапа Стахіва нараховується більше десятка.

Катерина Трохимчук, «Судовий репортер».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ