Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Апеляційний суд дозволив забудувати "Сквер гідності" у Львові

5 липня, Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова опублікував постанову, у якій таки не задовольнив апеляційну скаргу виконкому щодо демонтажу МАФу в "Сквері гідності".

Сихівчани неодноразово звертались до Сихівської районної адміністрації щодо МАФу в сквері. Звернення надійшло і від адміністрації школи №98, яка знаходиться поруч зі сквером Гідності.

Як повідомило видання "Сихів медіа", демонтаж споруди мали розпочати ще минулого року за рішенням комісії ТЕБ і НС, проте власник будівлі почав перешкоджати демонтажу і звернувся до суду. Суд задовольнив його скаргу, але тоді виконком ЛМР подав апеляцію.

“В серпні 2022 року громадянин Володимир Кульчицький фактично почав зводити торговий центр поруч зі Сквером Гідності, на що отримав містобудівні умови ще у 2013 році. Але з того часу він нічого не будував, оскільки громада Сихова та, зокрема, ГО «Кращий Сихів», керівником якої тоді була Наталія Піпа, відстояли створення тут у 2014 році Скверу Гідності. Але відбувалися різні судові процеси, учасниками яких були громадська організація, Львівська міська рада та громадянин Кульчицький”, – зазначає адвокатка і громадська активістка з ГО “Кращий Сихів” Леся Мельник.

Як зазначила Леся Мельник, в цій всій справі є формальна юридична проблема – містобудівні умови і обмеження не можна скасовувати рішенням виконкому чи ухвалою міської ради. Згідно з законом про містобудування, їх можуть скасувати тільки за рішенням суду або за заявою самого замовника будівництва. 

“З точки зору закону цю справу було неможливо виграти, тому наші подальші кроки проявилися в тому, що наприкінці лютого 2023 року ми подали позов від фізичної особи про скасування містобудівних умов і обмежень, аби їх скасували рішенням суду. Ми хочемо довести, що ці містобудівні умови є незаконними і повинні бути скасовані”, – підкреслила активістка.

Зазначимо, що однією з основних проблем, яку створює ця незаконна забудова є те, що на суміжній з нею території є Сквер Гідності. Відстань від об’єкта благоустрою до недобуду є занадто мала, що створює незручності для людей і унеможливлює подальшу роботу з ним. Активістка додала, що зараз на останнє рішення по апеляції, яку суд залишив незадоволеною, міська рада вже готує касаційну скаргу. 

Нагадаємо, у серпні 2022 року на території Скверу Гідності розпочали демонтаж двоповерхового МАФу, який встановили незаконно. Напередодні виконавчий комітет Львівської міської ради повторно скасував містобудівні умови та обмеження на цей об’єкт. ШРП розпочало роботи, однак власник незаконно встановленого об’єкта почав перешкоджати проведенню демонтажних робіт. Перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко зауважував, що всі роботи – санкціоновані, а власнику давали два дні на повний демонтаж.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ