Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Апеляційний суд ухвалив рішення на користь екс-акціонерів ПриватБанку

Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адмінсуду Києва від 2 березня 2018 року, яким було задоволено позов колишнього акціонера ПриватБанку - кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.
Про це НБУ повідомив на своєму сайті, передає Укрінформ.

“Національний банк не погоджується з рішенням суду та готується до подання касаційної скарги” на рішення судів, якими скасовано розпорядження НБУ про проведення інспекційної перевірки у ПриватБанку напередодні його виведення з ринку, йдеться у повідомленні Нацбанку.

Як наголосив у коментарі начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук, “Порядок та підстави для проведення планових і позапланових перевірок у банках регламентуються відповідним положенням Національного банку. У разі виявлення суттєвого погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки".

В НБУ нагадують, що Національний банк мав підстави для проведення інспекційної перевірки ПриватБанку у 2016 році, адже погоджена з колишніми акціонерами та топ-менеджментом програма фінансового оздоровлення банку не була виконана, і це підтверджується письмовим зверненням екс-акціонерів на адресу НБУ та доводить факт недотримання ними взятих на себе зобов’язань.

В НБУ підкреслюють, що лан реструктуризації банком не виконувався, капіталу банку було недостатньо для дотримання вимог щодо нормативів капіталу та покриття кредитних ризиків, і це підтверджується результатами інспекційної перевірки ПриватБанку напередодні визнання його неплатоспроможним та виведення з ринку.

“Оскарження рішення регулятора про проведення інспекційної перевірки у ПриватБанку є частиною процесу, направленого на оскарження колишніми співвласниками банку всієї процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку”, - заявив Григорчук. Також він нагадав, що рішення про виведення неплатоспроможного ПриватБанку за участю держави ухвалювалось відповідно до норм діючого законодавства, було підтримане РНБО, урядом та міжнародними партнерами. “Законність рішень очевидна і зворотна процедура у цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав", - акцентував Григорчук.

Разом з тим в НБУ звертають увагу, що що “подібні судові рішення є загрозою для фінансової стабільності країни”.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні 2016 року ПриватБанк був націоналізований згідно з рішенням українського уряду. Також повідомлялося, що з ПриватБанку перед націоналізацією було виведено 110 млрд грн через фіктивні компанії.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва, розглянувши в судовому засіданні справу за позовом бізнесмена Ігоря Коломойського до НБУ, Кабінету міністрів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Розгляд цієї справи тривало з червня 2017 року.

В Окружному адміністративному суді Києва пояснили своє рішення про визнання незаконною націоналізацію ПриватБанку тим, що відповідачі в цій справі не довели правомірність віднесення банку до категорії неплатоспроможних.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ