Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Атака на військові об'єкти Ірану: що відомо про причетність Ізраїлю

Нещодавні атаки на іранські військові об’єкти, які ймовірно здійснені Ізраїлем, можуть бути частиною масштабніших зусиль зі стримування політики Тегерана, що Ізраїль здійснює спільно зі США.

Про це повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела.

"За словами офіційних осіб США та людей, знайомих з операцією, Ізраїль завдав удару безпілотником по оборонному комплексу в Ірані, оскільки США та Ізраїль шукають нові способи стримування ядерних та військових амбіцій Тегерана", — йдеться у повідомленні.

Атака сталася на тлі напруженості між Іраном і країнами Заходу через ядерну діяльність Тегерана та його постачання зброї (зокрема й шахедів) для війни росії проти України. 

Учора, 29 січня, офіційні особи Ірану заявили, що засоби ППО країни відбили спробу атаки на завод з виробництва боєприпасів у місті Ісфахан, поряд з об'єктом, що належить Іранському центру космічних досліджень, який зазнав санкцій США за свою діяльність, зокрема через роботу над іранською програмою балістичних ракет.

Іран заявив, що його засоби ППО збили один із безпілотників, а два інших вибухнули над складом, завдавши незначних пошкоджень даху. При цьому міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахян назвав цю атаку "боягузливим ударом".

Ізраїльські військові відмовилися від коментарів щодо інциденту.

WSJ зазначає, що удар знаменує собою перший відомий напад, вчинений Ізраїлем на чолі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу, який санкціонував серію операцій усередині Ірану, коли він востаннє обіймав цю посаду з 2009 по 2021 рік.

"Останній удар Ізраїлю завдано тоді, коли ізраїльські та американські офіційні особи обговорюють нові способи боротьби з дестабілізаційними операціями Ірану, включаючи поглиблення його військової співпраці з Росією", — наголошують журналісти.

За словами видання, минулого тижня директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс здійснив неоголошену поїздку до Ізраїлю, щоб обговорити Іран та інші проблеми регіону. Також держсекретар Ентоні Блінкен має прибути до Ізраїлю сьогодні, 30 січня, щоб продовжити американо-ізраїльські переговори щодо Ірану та інших регіональних питань.

Минулого тижня США та Ізраїль провели найбільші в історії спільні військові навчання. за участю понад 7500 військовослужбовців з обох країн та відпрацювали низку сценаріїв для перевірки їхньої здатності виводити з ладу системи ППО та дозаправляти реактивні літаки.

У той самий час генерал Герці Халеві, начальник штабу Армії оборони Ізраїлю заявив The Wall Street Journal, що Ізраїль та США "готуються до гіршого", зазначивши, що військові навчання надіслали "дуже чіткий сигнал Ірану: якщо Іран припуститься помилок, готуватимуться наступальні можливості".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ