Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Австралія заборонила стільниці зі штучного каменю

Австралія оголосила про повну заборону використання штучного каменю для виробництва стільниць для кухонь і ванн. Ця дешева альтернатива мармуру та граніту містить кристалічний кремнезем, що спричиняє смертельну хворобу.

 Фото: dbvirago/Depositphotos

Як повідомляє The Guardian, в Австралії тривала багаторічна кампанія щодо вимоги заборонити цей штучний матеріал. 

Лікарі, профспілки та робітники відзначали, що серед людей, які беруть участь у його розрізанні та транспортуванні, почастішали випадки силікозу. Це прогресуюче захворювання, при якому відбувається незворотне ущільнення сполучної тканини легень та обмеження їхніх функцій.

Австралійська служба безпеки праці дослідила цю проблему і в своєму звіті зазначила, що в каменярів силікоз розвивається із "непропорційною" швидкістю, порівняно з працівниками інших галузей промисловості. Вік більшості недужих не перевищував 35 років.

Як пише видання, за словами помічника секретаря Австралійської ради профспілок Ліама О’Браєна, рішення щодо заборони штучного каменя свідчить про те, що Австралія засвоїла урок з азбестом – для його заборони знадобилися десятиліття.

"Австралія має доволі жахливу спадщину з азбестом, і ми дуже добре знаємо, що станеться, якщо не вживати заходів завчасно. У нас як і раніше спостерігається високий рівень смертності від мезотеліоми та інших захворювань, пов’язаних із використанням азбесту", – сказав він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ