Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Авторів "Кіборгів" звинуватили у плагіаті

Знімальна група фільму "Кіборги" заперечила звинувачення щодо плагіату. Раніше їх озвучив у Facebook письменник та фотожурналіст Сергій Лойко, який написав про збіги з сюжетом його книги "Аеропорт", - ВВС Україна.

Обидва твори розповідають про те, як бійці АТО вели оборону Донецького аеропорту (ДАП) у 2014-2015 роках.

Їхні автори зазначають, що при створенні використовували багато розповідей реальних учасників подій.

Напередодні Сергій Лойко опублікував у Facebook кілька постів під назвою "Історія одного плагіату або "приємний збіг".

У них він звертав увагу на збіг низки сцен та образів головних героїв з фільму "Кіборги" з сюжетом його книги "Аеропорт".

Він акцентував увагу на тому, що у його книжці є персонаж, що грає на флейті, а в "Кіборгах" один з бійців грає на трубі.

Сергій Лойко дорікнув, що через це йому доведеться переробляти свій сценарій "про розробку якого ведуться переговори між провідною голлівудською та провідною українською кіностудією".

Письменник згадав і про ряд інших сумнівних з його точки зору сюжетних збігів.

Він додав, на його зауваження сценаристка фільму "Кіборги" Наталія Ворожбит відповіла, що книгу "Аеропорт" не читала, а всі аналогії запропонувала вважати "приємним збігом".

В офіційній же відповіді вона зауважила, що багато сюжетних ходів взяла з чотиригодинної розмови з бійцем Олександром Трепаком (позивний "Редут"), який у 2014 році якийсь час керував обороною Донецького аеропорту.

Про консультації з реальними оборонцями ДАПу при написанні "Аеропорту" повідомляв і Сергій Лойко.

"Ми, знімальна команда фільму "Кіборги", даємо офіційну відповідь на усі повідомлення про плагіат, які з'явилися за останні кілька днів у мережі та на телеканалах", - йдеться у заяві знімальної групи, поширеній у п'ятницю.

Автори "Кіборгів" додають, що ідея зйомок фільму про ДАП виникла у продюсера Іванни Дядюри та режисера Ахтема Сеїтаблаєва після програми "Хоробрі серця" 19 жовтня 2014 року, героями якої були майбутні консультанти фільму "Кіборги" та ветерани боїв у аеропорті.

У відповіді також зазначається, що роботу над сюжетом фільму і консультації з учасниками оборони ДАП сценаристка Наталія Ворожбит почала у 2015 року.

"Перший драфт сценарію Наталя надіслала мені 15 липня 2015 року, а книжка "Аеропорт" побачила світ 3 вересня 2015", - цитують автори відповіді режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

Присутність у фільмі бійця-музиканта Наталія Ворожбит пояснила тим, що на створення такого образу команду надихнув "музикант з Майдану": "В мене він грав на скрипці, але Ахтем запропонував трубу, як більш військовий інструмент",

"Від імені всієї знімальної команди хочу сказати, що права на історію про кіборгів однозначно належать усій країні, тому не правильно привласнювати її жодній людині", - додав Ахтем Сеїтаблаєв.

Раніше у п'ятницю Сергій Лойко видалив свої Facebook-пости зі звинуваченнями на адресу "Кіборгів".

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ