Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Банкір назвав три правила вигідного валютообміну

Українцям дали корисні поради, які зменшать втрати на комісіях і подвійних конвертаціях в ЄС. Про ці лайфхаки розповів начальник аналітичного відділу одного з українських банків Олексій Блінов

«Дуже багато людей, які поїхали, мають картки, традиційно за українським звичаєм, в доларах. Якщо вони роблять конвертацію в євро, то можуть дуже суттєво втрачати на курсах конвертації. Тому у них є можливість, хоч в мобільному додатку і зачинено продаж іноземної валюти, але є можливість конвертації з долара на євро за прийнятним курсом. І нею варто скористатися, якщо ви перебуваєте в європейських країнах. Там вигідніше розраховуватися саме через євро», – сказав Олексій Блінов.

Друга його порада – це вигідність карткових розрахунків в порівнянні зі зняттям готівки в банкоматі. «Курс в торговельних мережах за фактом є нижчим, ніж той курс, за яким ви знімаєте валюту в банкоматах. В банкоматах можуть бути додаткові комісії. Плюс там є мережа агентів, які свою приховану комісію закладають в курс. Тому всім рекомендую не знімати навіть в межах ліміту валюту і потім йти з нею в супермаркет, а залишати готівку тільки на ті випадки, коли тільки готівкою можна розрахуватися, наприклад, в німецьких аптеках, де картки не приймають», – поскаржився пан Блінов.

«І важливим є третій нюанс – завжди розраховуватися у валюті тієї країни, в якій ви перебуваєте. Це дуже небезпечна штука, коли вам в Європі пропонують розрахуватися в доларах. Там буде потрійна конвертація і на цьому зароблять навіть не банки, а сторонні європейські особи. Важливо в Чехії намагатися платити в кронах, в Польщі – в злотих, в Німеччині – в євро», – зазначив пан Блінов.

Криза українських біженців та посилення економічної інтеграції України з ЄС піднімає питання, до якої валюти маємо «прив’язувати» гривню. «Країна в плані валютного балансу дуже сильно посунулася в бік євро. І це питання в рамках нашої євроінтеграції, що базовий курс, до якого ми якір кидаємо, можливо вже з долара перевести на євро», – задає питання Олексій Блінов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ