Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Панічний попит українців на готівку зник

24 березня «Фінансовий клуб» провів круглий стіл на тему «Робота фінансової системи в умовах воєнного стану».

«В перший тиждень ми спостерігали великий попит всередині країни на готівкову гривню. Населення намагалося максимально перевести свої заощадження в більш ліквідну форму, але через тиждень – півтора стало зрозуміло, що банківська система нормально працює. Абсолютно адекватно працюють безготівкові платежі. І в таких умовах, навпаки, використання готівки створює дуже багато незручностей», – повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

На початку війни величезні черги вишукувалися біля банкоматів. «В перші дні війни досить суттєвий був попит на зняття готівки – у нас зашкалювали всі показники. Люди не розуміли, що робити, і якось хотіли зберегти свої заощадження. Це стосується і банкоматів, і відділень. Були суттєві зняття», – розповів член правління, відповідальний за роздрібний бізнес Ощадбанку Антон Тютюн.

Але на поточний момент, за словами Ніколайчука, готівка більшою мірою повертається в каси банків, ніж люди намагаються нею запастися. «Всередині країни безготівка явно виступає лідером. Є сільські регіони, де безготівкою розрахуватися все ще досить складно. Але навіть в таких регіонах немає проблем із забезпеченням готівкою на масштабному рівні», – сказав Сергій Ніколайчук.

Люди часто знімали готівку з рахунків перед тим, як покинути свій дім. «Є три-чотири області, де люди дуже сильно мігрували як в Україні, так і за кордон. В деяких областях вже до 16% наших клієнтів виїхали за межі України. А 20-25% мігрувало в так звані зелені зони, – розповів заступник голови правління ПУМБ з роздрібного бізнесу Себастіан Рубай.

Цей ажіотажний попит на готівкові гроші вже спав. «Готівки знімається досить мало. І безготівка переважає. Практично звідусіль приймають картки, і наша статистика показує, що люди переважно використовують картки», – каже перша заступниця голови правління банку «Глобус» Олена Дмітрієва.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ