Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Банкіри пояснили, як визначають депозитні ставки

Депозитні ставки нижчі, ніж очікують клієнти, але є декілька факторів, які враховують банки, коли визначають ставки за своїми депозитними програмами.

Про основні фактори впливу банкіри розповіли у проєкті «25 провідних банків України під час війни».

Заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн попередив, що «за умови невизначеності основних складників ситуації в країні у воєнний час надскладно прогнозувати ситуацію на банківському ринку вкладів».

Але зрозуміло, що на ринок депозитів наприкінці 2022 – на початку 2023 року впливатимуть насамперед війна і рівень доходів населення. «Потім – інфляція та рівень облікової ставки НБУ», – додає директор департаменту-трайбу некредитних продуктів ПУМБ Дмитро Коваль.

«Крім того, індикатором поведінки буде зміна курсу іноземної валюти та економічних показників у країні: інфляція, розмір облікової ставки, доходи населення, рівень безробіття та міграційні процеси», – вважає член правління ОТП Банку з розвитку роздрібного бізнесу Олег Клименко. «Воєнні дії та успішність ЗСУ на полі бою, курсова стабільність та інфляція – основні фактори впливу», – резюмує член правління ПриватБанку Дмитро Мусієнко.

Прогнозувати дохідність на ринку депозитів складно, оскільки фінансові та воєнні фактори діють одночасно. «Щодо відсоткових ставок за депозитами, то тут не очікуємо великих коливань», – каже Олег Клименко. Однак ситуація почала змінюватися: найбільший банк країни – ПриватБанк, який увесь рік тримав максимальну ставку за гривневими депозитами лише на рівні 6% річних, в грудні підняв ставку одразу до 9%. Середня ставка у найбільших гравців ринку протягом року зросла з майже 9% до понад 12%.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ