Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Байден наполягає призначити Урсулу фон дер Ляєн новою головою НАТО

Президент США Джо Байден наполягає на призначенні Урсули фон дер Ляєн наступним генеральним секретарем НАТО після того, як кандидатуру Бена Воллеса заблокували.
Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн

Як повідомляє The Telegraph, у вівторок союзники по НАТО домовилися про продовження повноважень Єнса Столтенберга, який обіймає посаду генерального секретаря з жовтня 2014 року, на один рік до осені 2024 року.

Лідери НАТО сподіваються досягти угоди щодо нового генсека Альянсу на своєму щорічному саміті у Вільнюсі, Литва, наступного тижня, проте так і не можуть домовитися щодо кандидата.

Джерело в НАТО повідомило, що президент США намагався переконати пані фон дер Ляєн стати наступником пана Столтенберга на тлі побоювань, що підходящий кандидат не з’явиться протягом наступних 12 місяців.

Джо Байден і Урсула фон дер Ляєн встановили "міцний зв’язок" за останні роки, сприяючи тісним трансатлантичним зв’язкам щодо Китаю, України та клімату. Володіючи вільною французькою мовою, вона, швидше за все, заручиться підтримкою Еммануеля Макрона, який був проти кандидатури пана Воллеса.

Водночас Олаф Шольц, канцлер Німеччини та колишній політичний суперник пані фон дер Ляєн, хотів би позбутися її кадрів, щоб зберегти високу посаду в ЄС.

Під час приватних розмов фон дер Ляєн сказала Байдену, що вона не зможе взяти на себе будь-яку посаду в НАТО принаймні до наступного року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ