Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Без коштів, запрошень, квитків: прикордонники пояснили ситуацію з "турками-експертами"

У соціальній мережі «Фейсбук» набув розголосу випадок який мав місце у міжнародному пункті пропуску «Львів-аеропорт». Чотирьох громадян Республіки Туреччина, які, начебто, слідували на підприємство легкої промисловості міста Рівне для навчання колективу, незаконно були не пропущені до України. Потенційні роботодавці критикують та ображають прикордонників за пильність та професіоналізм.
Аеропорт "Львів".

Вранці 13 січня рейсом «Стамбул-Львів» до України прибули чотири громадянина Республіки Туреччина. Під час заходів прикордонного контролю співробітники Держприкордонслужби провели з ними додаткові перевірочні заходи, оскільки вони відвідували нашу державу вперше. За результатами співбесіди, яка проводилася за участі інших носіїв турецької мови, встановлено, що громадяни Туреччини прибули, начебто, для працевлаштування, однак жодної інформації про роботодавця, запрошення чи інший документ від нього вони не надали. 

Крім того, не мали підтвердження про бронювання житла та зворотного квитка, а рівень фінансового забезпечення на час перебування в Україні не відповідав визначеному законодавством.

Вказали лише номер мобільного телефону «зустрічаючої особи», за яким відповів інший громадянин Туреччини, що на той момент не був в аеропорту. Чоловік вказав ще один номер телефону, за яким мали прояснити ситуацію, але номер виявився недійсним. Враховуючи встановлені обставини, відповідно до ст. ст. 8, 14 Закону України «Про прикордонний контроль», відносно чотирьох громадян Республіки Туреччини було прийнято рішення про відмову в перетинанні державного кордону України, про що їм було доведено на турецькій мові за участі перекладача.

Громадяни Республіки Туреччина, після доведення їм рішення про відмову в перетинанні державного кордону України, отримали відповідний документ. Ввечері вони повернулися до Туреччини.

Надвечір того ж дня в аеропорт прибули представники підприємства легкої промисловості. Вони переконували відмінити рішення та заявляли, що турків запросили на співбесіду для працевлаштування і показали прикордонникам запрошення для не пропущених громадян Туреччини, яке, до того ж, було датоване 13-м січня, тобто в день прильоту іноземців, а не оформлене завчасно.

Варто відмітити, що представник підприємства на своїй сторінці у соцмережі відмічав, що іноземці прибули навчати працівників роботі на новому обладнанні, а не на співбесіду і не працювати. Також він звинуватив офіцера ДПСУ в некомпетентності і натякав на вимагання з іноземців хабара, хоча прикордонниця спілкувалася з іноземцями англійською та турецькою мовами, апелювала до актів законодавства, що відбувалося у присутності інших осіб.

Також керівник підприємства оприлюднив інформацію, що прикордонники ігнорували представників підприємства, хоч правоохоронці особисто з ними спілкувалися, що підтверджується відеозаписом. Ще одна неправда в його публікації, що громадян Туреччини повернули бюджетним коштом. Насправді, вони відбули в Стамбул коштом авіакомпанії.

Нажаль, змушені констатувати: прикордонники виконали свій службовий обов’язок згідно інструкцій та вимог законодавства, а натомість отримали безпідставні звинувачення у порушенні закону.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ