Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Безрамне скло: що варто знати? Розбираємося з компанією Aestech

Українська компанія реалізує енергоефективну технологію безрамного скління і має патенти на склопакет підвищеної міцності. Що це означає для архітекторів і девелоперів?

Більшість скляних конструкцій в Україні — вікна, фасади, декоративні дахи — мають в основі не скло, а метал. Металопластикові рами, алюмінієві стійки та ригелі, сталеві фігурні каркаси утворюють скелет, який уже «заповнюється» стандартними склопакетами. Останнім відводиться лише скромне завдання — забезпечити світлопрозорість, тепло- та звукоізоляцію. 

«Стандартний» не означає «оптимальний». Такий склопакет обмежений у можливостях і потребує обов’язкових опорних конструкцій. Але вже 15 років на ринку присутня альтернатива — склопакет підвищеної міцності від українських інженерів з компанії Aestech. На відміну від звичайного він тримає сам себе без рам і стійок. 

Таке безрамне скло крок до покращення не тільки зовнішнього вигляду будівлі, але й енергоефективності. На технологію компанія отримала українські та зарубіжні патенти.

Недоліки звичайного склопакета 

Конструкція стандартного склопакета така: два або три шари скла, між якими через м’який герметик вклеєна дистанційна рамка. У способі з’єднання ховається головний недолік: майже все вітрове та снігове навантаження йде на зовнішнє скло. Решта шарів забезпечує лише теплозбереження та звукоізоляцію. 

Тому для утримання склопакета й необхідні рами або ригелі та стійки. Ось на що це впливає.

Енергоефективність. Метал у фасаді чи вікні охолоджується та прогрівається краще за скло. Відповідно, через опори відбувається збільшена втрата тепла чи прохолоди, яку треба компенсувати зайвим опаленням або кондиціонуванням.

Експлуатація. З перепадами температури між склом та опорною конструкцією утворюються зазори аж до продувань через те, що ці матеріали мають різний коефіцієнт розширення. Рами деформуються, а сам склопакет може втратити герметичність.

Естетика. Тиск газу у склопакеті при нагріванні чи охолодженні викривлює скло. Якщо поруч стоїть багато таких склопакетів, то про гармонійний вигляд будівлі вже не йдеться. Додамо сюди видимий ззовні та/або зсередини каркас, який нівелює ефект рівної скляної стіни. 

Склопакет без зовнішньої опори

Замість м’якого герметика Aestech використовує у склопакеті підвищеної міцності жорстке з’єднання шарів скла високоміцним клеєм і пултрузією. Так склопакет набуває властивостей труби і розподіляє вітрове навантаження на всі шари скла. 

Відповідно, таким склопакетам не потрібні додаткові рами чи стійки, тому що склопакет сам виконує роль несучої конструкції. Прикрутити його можна прямо до бетону будівлі, кріплення закручують безпосередньо в пултрузію. А між собою склопакети підвищеної міцності легко з’єднати герметиком та ущільнювачами. 

Немає металевих опор — значить, не відбувається зайвого нагріву чи охолодження. Коефіцієнт розширення пултрузії дуже близький до цього ж показника для скла. Отже, перепад температури не спричинить нерівномірну деформацію та терморозриви. Водночас скріплені за запатентованою технологією шари скла витримують тиск внутрішнього газу рівними, без видимих викривлень.

Отже, склопакет підвищеної міцності дозволяє:

  • зменшити комунальні рахунки;
  • збільшити термін експлуатації фасаду;
  • забезпечити зовнішню естетику.
 

Ось кілька об’єктів, що використовують технологію від Aestech:

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ