Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Безвізовий режим суттєво спрощує легальне працевлаштування у Польщі

Як повідомили в Change Communication (Україна), безвізовий режим не дає права на легальну роботу у Польщі, проте суттєво спрощує працевлаштування у цій європейській країні. Робоча віза тепер не є необхідною умовою, але потрібен її «замінник», що дає право на роботу. Для легального працевлаштування ви маєте отримати так зване «oświadczenie» (декларацію про намір працевлаштування іноземця) або ж традиційний дозвіл на працю.

Отримати перший документ значно простіше. Він оформлюється для громадян лише кількох держав, включаючи Україну, і дає право працювати у Польщі не більше ніж шість місяців на рік. Цього достатньо для більшості тих, хто шукає сезонної роботи у Польщі.

Для того, аби громадянин України отримав «oświadczenie», польський роботодавець має заповнити декларацію з його та своїми даними і зареєструвати цей документ у місцевому управлінні праці. Ця декларація наразі оформлюється безкоштовно і може надаватися як на місці, коли робітник уже прибув до Польщі, так і до його виїзду з України.

Таким чином, Варшава офіційно дозволила працевлаштування для тих громадян України, які подорожують:

-- або в межах безвізового режиму,

-- або з шенгенською візою, що була видана іншою державою (тобто не Польщею)

Попри європейське правило про заборону роботи за безвізом, кінцеве рішення лишається за урядом кожної з країн-членів Євросоюзу. Окремі держави роблять виключення – для українців або для усіх подорожуючих. Власне, у Польщі діє саме таке виключення. Начало формы

Тим, хто бажає лишитися працювати у Польщі надовго, не уникнути оформлення дозволу на працю – цей документ видають на термін до трьох років у воєводському (тобто регіональному) відділі у справах іноземців. Дозвіл оформлюється для роботи у конкретного роботодавця та на визначеній посаді; зміна роботи тягне за собою оформлення нового дозволу. Дозвіл на роботу готують значно довше, іноді процедура забирає півроку чи навіть рік.

Від 2018 року процедура та терміни оформлення документів (а також максимальний дозволений термін роботи у Польщі за ними) мають дещо змінитися.

ВАЖЛИВО! «Oświadczenie» на сезонну роботу не скасовує стандартну шенгенську вимогу: за безвізовим режимом дозволяється перебувати в ЄС не більше 90 днів на кожний 180-денний період. «Oświadczenie» оформлюється на вдвічі довший термін, оскільки воно діє також для робочих віз, але якщо ви порушите правило 90/180, на виїзді з Польщі на вас чекає депортація та кількарічна заборона в’їзду.

Щоби уникнути цього, ви маєте до завершення 90-денного терміну подати заяву про легалізацію свого перебування до воєводського (регіонального) відділу у справах іноземців.

ВАЖЛИВО! Усна заява про те, що ви плануєте працювати за безвізом, не гарантує того, що вас пустять через кордон. Остаточне рішення ухвалює прикордонник. При цьому лишаються чинними усі вимоги до подорожуючих – ви маєте бути готові довести мету поїздки та обґрунтувати її тривалість.

Ми рекомендуємо спершу їхати за кордон не для працевлаштування, а для переговорів з потенційним роботодавцем. Це цілком законна мета. Подбайте про те, аби у вас були на руках контакти тих, з ким ви будете зустрічатися, зворотний квиток, грошове забезпечення та бронь готелю – у разі, якщо ви лишаєтеся у Польщі на ніч. Таким чином ви зможете з’ясувати умови праці і, якщо вони є неприйнятними, повернутися до України. Якщо ж вам сподобається робота, ви можете оформлювати документи та залишатися, це не буде порушенням безвізового режиму.

ВАЖЛИВО! Варто ще раз зазначити, що ці правила діють виключно у Польщі, вони не стосуються роботи в жодній іншій країні, навіть якщо дорогою туди ви перетинаєте польський кордон шенгенської зони. Правила працевлаштування кожна країна ухвалює самостійно. Окремі держави можуть давати дозвіл на роботу для певних безвізових категорій – приміром, чоловіку/дружині громадян ЄС. Однак такої лібералізації, як у Польщі, наразі не надає жодна інша європейська держава.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ