Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Біля храму Святих Апостолів Петра і Павла у Львові відреставрували каретну браму

В Личаківському районі Львова з’явилося більше відреставрованих історичних брам. Цього разу оновлення дочекалися дерев’яна брама будинку на вулиці Личаківській, 113.

Історичну браму відреставрували за підтримки ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища та за співфінансування німецького фонду Ебергарда Шьока.

Раніше такі брами називали «каретними» – вони служили для заїзду коней з каретою у двір будинку. Такі брами значно важчі та мають суттєво більші розміри, аніж звичайні вхідні двері у будинок. Історичну браму реставрували близько трьох місяців.

«Ця брама була в дуже поганому стані. Було помітне суттєве перекошення дверей відносно верхнього світлика, низ струхлявів, а дерев'яне полотно потребувало великої кількості вставок. Через свою значну вагу, двері не тримались на завісах і погано прилягали до основи. Нас чекав досить великий обсяг роботи», - розповів майстер-реставратор Павло Войтович.

Додатково фахівці замінили засклення світлика, відновили втрачені деталі, встановили новий замок та ручки, які відповідають стилю брами.

Цікаво, що по сусідству з цією брамою є ідентична брама, яка також потребує реставрації. Маємо надію, що споглядаючи на сусідню відреставровану, мешканці будинку подадуть заявку в міську Програму співфінансування на її реставрацію.

“Вартість реставраційних робіт становила 67 000 грн. З цієї суми вклад мешканців становив 20 100 грн., а решта суми це співфінансування від німецького фонду Ебергарда Шьока, який цього року підтримав нашу Програму співфінансування відновлення цінних елементів в історичних будинках”, – розповів директор ЛКП “Бюро спадщини” Павло Богайчик.

Нагадаємо, у Львові завершився набір заявок для участі у Програмі співфінансування. Цього року «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища отримало ще 55 заявок на реставрацію історичних брам, 41 заявку на реставрацію історичних вікон та 9 заявок на заміну металопластикових вікон на дерев’яні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ