Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Біля UNBROKEN посадили хорватську липу, як символ боротьби проти тиранії

Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
Фото: ЛМР
1/2
Такий подарунок для екосистеми UNBROKEN зробили представники Хорватії – Посольство Хорватії в Україні та Асоціації інвалідів та ветеранів війни за незалежність. Саме ця організація допомагає українським ветеранам в процесі ресоціалізації – повернення до звичного ритму життя після війни. Про це повідомляє ЛМР.

«Це символічний крок про підтримкку співпраці з нашими хорватськими друзями, які пережили свою війну, перемогли в тій війні і зараз щиро бажають нам перемоги! А поки що допомагають реабілітувати, ресоціалізувати наших воїнів», - каже керівник фонду UNBROKEN Олександр Кобзарев.

«Ми особливо цінуємо вашу державу, бо саме Україна 11 грудня 1991 року першою визнала незалежність нашої республіки. Впродовж 20-ти років незалежності Україна і Хорватія пройшли інтенсивний шлях розвитку, підтримуючи постійну важливу співпрацю у різних сферах. Зокрема тепер у ресоціалізації українських ветеранів», - нагадав хорватський ветеран Рене Циповєц. Саме він ініціював створення хорватсько-українського проєкту з реінтеграції українських вояків.

До слова, Хорватія теж була однією з перших держав, що визнали незалежність України. Шляхи розвитку України і Хорватії багато в чому схожі: упродовж довгого періоду держави виборювали незалежність. Саме з цього приводу, на знак підтримки, представники Хорватії подарували для екосистеми НЕЗЛАМНІ Губчеву липу – як знак боротьби проти тиранії. Посадили її на території Першого медичного об’єднання Львова, навпроти Національного реабілітаційного центру UNBROKEN.

Садили молоде деревце керівник центру Олег Білянський, виконавчий директор фонду Олександр Кобзарев, Надзвичайний і Повноважний Посол Хорватії в Україні Аніца Джаміч, позаштатний радник міського голови з питань співпраці з країнами Південно-Східної Європи Філіп Вішіч та команда хорватсько-українського проєкту «Ресоціалізація українських ветеранів: рівний-рівному». Також присутні посадили бук, яке є шанованим деревом у Респібліці Хорватія.

 Довідка 

Губчева липа (хорв. Gupceva lipa) – липа, віком майже півстоліття. У 1957-му році оголосили природньою пам’яткою. Названа за іменем Матія Губеца, очільника селянського повстанського руху середини XVI століття, оскільки вважається, що вона, ймовірно, могла бути свідком тих подій. 

У квітні 2023 року у Львові відкрили Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – це унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від російської агресії, отримують комплексну фахову медичну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування.  Постраждалим не лише встановлюють протези –  тут їх виготовляють. Також поранені отримують фізичну, психологічну і психосоціальну реабілітацію та відновлення у супроводі фахівців. Всю допомогу пацієнтам надають безкоштовно. За час роботи в цьому центрі вже пролікували понад 18 тисяч поранених українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ