Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бізнес вітає рішення ВР, що розблоковують співпрацю з МВФ

Вчора Верховна Рада прийняла закони, необхідні для надання коштів Міжнародного Валютного Фонду Україні за програмою розширеного фінансування (EFF), а також для отримання кризових коштів, спрямованих на підтримку України в боротьбі з коронавірусом.

Йдеться про прийняття за основу законопроєкту №2572-д щодо неможливості повернення банків (націоналізованих чи ліквідованих) екс-власникам, сподіваємось, днями його буде прийнято і в цілому, та прийняття закону щодо ринку землі.

«В теперішній ситуації допомога від МВФ та інших міжнародних партнерів залишається чи не єдиною можливістю, аби країна могла вистояти. Тож ми дійсно дякуємо Верховній Раді за активізацію на звернення бізнесу та оперативні кроки. І хоча економічний спад від пандемії, імовірно, стане найбільшим за всю історію незалежності країни, дані рішення, очевидно, значно послаблять удар», - наголосила Анна Дерев’янко, виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, що, за попередніми прогнозами, у випадку продовження карантину на декілька місяців, та за наявності програми Міжнародного Валютного Фонду (МВФ), ВВП України у 2020-му році впаде на 9%, а курс гривні може сягнути 35 грн/дол. США. Без підтримки МВФ та інших міжнародних організацій, девальвація гривні могла б сягнути 45-65% від поточного рівня, до 50-80 грн/дол. США.

Водночас, наразі все ж важливо доврегулювати деякі питання оподаткування, перевірок, соціальних виплат, аби розділити додаткове навантаження на бізнес між компаніями та державою, як це відбувається в більшості цивілізованих країн. Варто констатувати, на сьогодні все ж більшість пропозицій від бізнесу не враховано – таких є близько 10. Детальний перелік доступний за лінком. Тож, все-таки, сподіваємось, Верховна Рада комплексно підійде до кризової ситуації, що наразі склалась в країні та підтримає пропозиції спільноти, аби компанії змогли витримати удар в період невизначеності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ