Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Близько 40 об'єктів на Львівщині подали на “Велику реставрацію”

Близько 40 об'єктів на Львівщині подали на “Велику реставрацію”. Як проходив відбір пам'яток і як довго триватиме реставрація, розповіла директорка департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олена Василько.
Фото: Олена Ляхович

“Ми подали близько 39 об'єктів на конкурс. Вже сформована експертна рада, яка буде здійснювати відбір пам'яток за певними критеріями, зокрема за повним поданням документації та важливістю об'єкта для туризму чи культурного збереження. Експерти розглядатимуть і відбиратимуть ті об'єкти, які треба реставрувати першочергово”, - розповіла Олена Василько.

Вона додала, що територіальні громади були дуже активні в подачі документів і пройшли цю процедуру наполегливо та швидко.

“Напрацювання всієї документації, яка була потрібна, - це нелегкий процес. Був такий серйозний набір документів, як при подачі на гранти. Необхідно було надати стратегію відновлення пам'ятки, бачення її реставрації й подальших функцій (чи це будуть музейні фонди, чи культурно-мистецькі простори). Громади дуже активно включилися в цю роботу, навіть якщо ми отримаємо фінансування на 5-6 проєктів, то загалом оцей досвід і напрацьована документація дасть можливість вільно подаватися на інші джерела фінансування”, - зазначила Олена Василько.

Крім цього, вона нагадала, що програма триватиме до 2023 року, а процес реставрації може зайняти від кількох місяців до декількох років.

“Реставраційний процес має бути чітко витриманий. Він може тривати до декількох років. Найлегше проводити зовнішні реставраційні роботи. З кінця квітня має бути потепління, якщо розпочати зовнішні роботи навесні, то до кінця жовтня можна закінчити. Щодо відновлення інтер'єрів, то звичайно це може тривати декілька років.

Загалом процес реставрації відбувається так: спочатку виготовляють проєктно-кошторисну документацію, роблять заміри пам'ятки, потім план реставрації погоджують в міністерстві культури, і тільки тоді береться дозвіл про початок реставраційних робіт на пам'ятці. Це досить кропіткий процес, який може тривати до 6 місяців. До речі, на Львівщині є багато пам'яток, на які вже розроблена проєктно-кошторисна документація. Це теж буде важливим моментом при відборі пам'яток, тому що розроблена документація дасть можливість не затягувати процес і почати реставрацію якомога скоріше”, - розповіла Олена Василько.

Щодо пам'яток, які подали на “Велику реставрацію”, найбільш вірогідними переможцями Олена Василько назвала сакральні храми та “Золоту підкову” Львівщини: “Щодо дерев'яної сакральної архітектури, там виготовлено багато документації за попередні роки, яка частково потребує актуалізації. Потрібно привести цін до сучасних, але відкоригувати завжди простіше ніж виготовити з нуля. Сподіваюся, що цей проєкт потрапить до переможців. “Золота підкова Львівщини” - Золочівський, Підгорецький, Олеський, Жовківський, Свірзький замки - це наші туристичні магніти, які зараз є в управління національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького. Там теж вже напрацьована стратегія відновлення музейних фондів, реставрації об'єктів, я думаю, що ці замки поза конкуренцією і будуть профінансовані у повному обсязі”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ