Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Близько 59 тис. досліджень провели у 2023 році у центрі неонатального скринінгу

Близько 59 тисяч досліджень провели у 2023 році у Регіональному центрі неонатального скринінгу, який є підрозділом Львівського обласного клінічного перинатального центру. Про це повідомили у ЛОР.
Фото: ЛОР

За даними Міністерство охорони здоров'я України, це найбільше в країні.

«Досягнути такого результату нам вдалося завдяки високому професіоналізму команди та сучасному обладнанню.
У 54 новонароджених виявили та підтвердили генетичні захворювання, зокрема 9 випадків спінальної м'язової атрофії (СМА). У Львівській області підтвердили 18 випадків генетичних недуг, зокрема три — СМА. У цьому році не збавляємо обертів і продовжуємо працювати задля раннього виявлення рідкісних генетичних патологій», — кажуть спеціалісти.

Підступність генетичних захворювань полягає у тому, що перші симптоми в дитини можуть проявлятися не одразу після народження.

Рання діагностика дає змогу вчасно розпочати лікування й знизити наслідки недуги для малюка. Виявити у немовлят рідкісні генетичні та вроджені патології можливо завдяки неонатальному скринінгу, який в Україні проводять безоплатно для маленьких пацієнтів у чотирьох центрах. Один з таких функціонує у Львові.

Для діагностики треба лише краплину крові, яку в пологовому беруть з пʼяточки дитини. Для малечі ця процедура є безпечною.

Зразки з 7 західних областей відправляють до Львова у Регіональний центр неонатального скринінгу, де проводять аналізи на 21 рідкісне захворювання.

За перший тиждень січня у Регіональному центрі неонатального скринінгу вже провели понад 1250 досліджень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ