Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

Болгарська меншина підтримує новий закон «Про освіту»

Представники болгарської меншини в Україні підтримали новий закон «Про освіту». Про це, за підсумками круглого столу з імплементації статті 7 закону, який відбувся у Посольстві Республіки Болгарія, заявили у Міністерстві освіти і науки України, - Освіта.ua.

Разом з тим, представники болгарської меншини наголосили на відсутності кваліфікованих вчителів з болгарської мови та підручників.

«З прийняттям нового закону «Про освіту» для болгарської меншини дещо менше змінюється, ніж, наприклад, для угорської чи румунської, бо школи з навчанням болгарською вже давно працюють за правилами, які прописані зараз. Ми розуміємо, що діти мають вчити державну мову», – повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія Красімір Мінчев.

«У нашій школі діти в початковій школі навчаються болгарською і мають 5 годин на тиждень вивчення української мови. А з 5 класу, коли вони якісно оволоділи державною, діти переходять повністю на навчання українською, але продовжують вивчати болгарську як предмет. І зараз я з усією відповідальністю можу сказати, що я на дітях бачу, як це працює», – розповіла директор школи Болградського району Одеської області Марія Пінті.

У свою чергу заступник міністра освіти і науки України Павло Хобзей підкреслив, що підготовка вчителів – один із найбільших викликів МОН.

«Зараз у нас стартує Нова українська школа і нам потрібно перепідготувати понад 20 тисяч вчителів. У бюджет 2018 року ми вже заклали значні кошти на перекваліфікацію – 500 млн грн. Вони використовуватимуться й на підвищення кваліфікації вчителів зі шкіл нацменшин. Щоб розвіяти усі існуючі міфи, хочу також підкреслити, що ми дамо із стандартом освіти два типові навчальні плани – для шкіл з українською мовою навчання та мовою навчання нацменшин. У плані для нацменшин ми від 1 до 12 класу включимо години на вивчення рідної мови», – пояснив Павло Хобзей.

Освіта.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ