Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Боротьба ще не завершена, не варто розхолоджувати людей, - політолог

Виявився правильним той принцип, що революцію роблять романтики, а її плодами користуються інші люди. Відбулося переформатування і учасників, і лідерів, і політичних сил. Якщо на першому етапі Євромайдану це були студенти, які декларували про те, що вони не хочуть мати справу із нинішніми політиками та політичними партіями, то на наступному, завершальному, етапі вийшло так, що політики таки змогли підпорядкувати собі тих, хто організував цей Майдан та став рушійною силою. Таку думку в коментарі Гал-інфо висловив політолог Юрій Шведа.

За його словами, Народне об’єднання «Майдан» як рух, який себе задекларував, на сьогодні ще немає чіткої організаційної структури, в першу чергу лідерів, які могли б адекватно формулювати та відстоювати їхні інтереси. Це дуже серйозний об’єктивний конфлікт. Те, чому виходили люди на Майдан, об’єктивно суперечить усьому тому, що декларують політики, у тому числі опозиційні», - вважає політолог.

За його словами, цей рух можна окреслити як рух нової політики, яка декларує нові цінності.

«В першу чергу мова йде про моральні цінності в політиці. В такий спосіб люди намагаються відмежуватися від політики, яка є не моральна, прагматична та цинічна. Мова йде не лише про владну верхівку, є певні застереження й щодо політики опозиційних сил», - пояснив Юрій Шведа.

Політолог додав, що формування руху «Майдан» він вважає позитивним явищем.

«Фактично, зараз формується структура загальнонаціональна, яка поставить собі за мету повалення нинішнього режиму, але як воно здійснюється, викликає багато запитань. В першу чергу, чому не сформована декларація принципів. Люди повинні чітко розуміти, чого вони хочуть і за що борються. Нам оголосили про формування цієї структури, оголосили, хто голови, і закликали масово вступати у цю структуру. Однак, людей мало цікавить, хто буде головою, а хто співголовою. Людей цікавить, за що вони борються. Цього не визначили, і це мінус», - зазначив Юрій Шведа.

Окрім того, політолог наголосив, що ряд питань виникає і щодо керівників цього руху.

«Дивно, чому не потрапив Гриценко, який має об’єктивну точку зору і є досить раціональним. Значна частина людей на нього орієнтується. Дивно, що до головуючого складу не потрапив Святослав Вакарчук, який має свою позицію і якому довіряють, і ще ряд інших громадських діячів. Знову політики взяли гору, очоливши той рух, який від самого початку був значно ширшим», - вважає політолог.

За словами Юрія Шведи, прецедентів по створенню таких об’єднань у світі є дуже багато.

«Революції 90-х років, які називаються «вельветовими», були здійснені на основі таких широких суспільно-політичних рухів. Вони ставили собі одне завдання – ліквідація авторитарного режиму», - розповів політолог.

За його словами,  для реалізації цієї мети це дієві форми. Однак, він сумнівається, чи на часі зараз формувати такий рух, який стане інструментом на вибори 2015 року.

«В такий спосіб вже закликають, що зараз боротьба завершена і люди нічого не досягли, натомість усім треба працювати на 2015 рік. Це розхолоджує людей. Мені здається, що боротьба ще не закінчилася, можливості впливу на владу, перезавантаження, не є вичерпані. Час вже програний, через такі дії революційний потенціал та енергія втрачається. Інше питання - хто за цим стоїть? Чи це було бажання не пролити крові, чи спроба збити революційну енергію та направити її у вигідне для себе русло президентських виборів? Я переконаний, якщо зараз не відбудеться серйозного наступу, то говорити про якісь результат президентських виборів не доводиться, адже довибори у п’яти округах в умовах революційного піднесення, коли пройшов лише один кандидат від опозиції, говорить, що поламати цю структуру нереально.  Це треба робити або зараз, або вже ніколи», - заявив Юрій Шведа.

Фото - УНІАН.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ