Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Бойові частини ЗОКу перейдуть до 13-о армійського корпусу – Олександр Поронюк

«Українські Збройні сили реформуються з 1991-1992 року, відповідний процес відбувається і у Західному оперативному командуванні, адже чисельність армії 800 000 людей, яких потрібно забезпечувати і технікою і харчами є надто великим, і фактично непосильним для держави тягарем», -- повідомив «Гал-info» начальник прес-центру ЗОКу Олександр Поронюк.
За його словами, державна концепція реформування війська передбачає перехід Західного оперативного командування на новий вид діяльності з обмеженням виконання своїх повноважень. «ЗОК з 2003 року рішенням про реформування війська формує невеликі за кількістю, проте мобільні групи, які в разі необхідності чи виникнення певної надзвичайної ситуації змогли б оперативно відреагувати на неї. Бойові частини Західного оперативного командування перейдуть у підпорядкування 13-му Армійському корпусу, який знаходиться у місті Рівному. Командування перейменовано на  “Територіальне управління “Захід” сухопутних військ”, фактичними функціями якого буде щорічний призов, набір військовослужбовців на контрактну службу, охорона військових складів і функціонування військових містечок та взаємодія силових структур на випадок виникнення надзвичайних ситуацій. Оперативне командування як таке фактично відходить у минуле, і це стосується не тільки ЗОКу, а й Південного оперативного командування, що дислокується в Одесі. Проблема полягає в тому, що Збройні сили України повинні становити 150 000 військовослужбовців, проте така кількість армії не зможе ефективно виконувати функції захисту держави. Я не втручаюсь у політику, проте зараз збирають підписи за вступ України в НАТО, проте у такому випадку дійсно потрібно реформувати ЗСУ, або вступити у цю організацію», -- сказав Олександр Поронюк.
Державна концепція реформування війська передбачає розформовування військових частин, адже йдеться про скорочення чисельності армії, проте «цей процес є нелегким, адже у такому випадку скорочуються робочі місця і майно просто розноситься. Загалом щоквартально у Збройних силах України йде процес скорочення штабу, пішли в історію цілі управління, зокрема таке як Управління ракетних військ, Управління бойової підготовки та багато інших. Функціонує набагато менше спецпідрозділів ЗОКу, проте вони виконують і менше функцій», -- зазначив начальник прес-центру Західного оперативного командування Олександр Поронюк. 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ