Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Британські юристи мають намір оскаржити вихід країни з ЄС

Лондонська юридична фірма, яка представляє інтереси групи бізнесменів та вчених, почала процес оскарження виходу Британії з Євросоюзу - так званий Brexit. Про це повідомляє місцеве відділення служби Бі-бі-сі.

Адвокати компанії Mishcon de Reya вже направили листи до британського парламенту, які сповіщають про намір почати юридичну процедуру.

На думку клієнтів фірми, відповідно до конституції країни тільки акт парламенту може запустити процес виходу з ЄС у межах 50-ї статті Лісабонського договору. Таким чином, стверджують юристи, будь-який прем'єр-міністр, який ухвалює це рішення самостійно, порушує Акт про європейські співтовариства 1972 року, що в якому було прописано входження Британії в ЄС і вплив угод ЄС на місцеве право. Для скасування одного законодавчого акту потрібен інший законодавчий акт, відзначають в Mishcon de Reya.

"Результат референдуму не підлягає сумніву, але для його реалізації нам потрібен процес, відповідний законодавству Сполученого Королівства. Сам результат референдуму не має обов'язкової юридичної сили, і для нинішнього або майбутнього прем'єр-міністра вдатися до 50-ї статті без схвалення парламенту було б незаконно" , - йдеться в прес-релізі компанії.

Більшість членів британського парламенту виступали за збереження членства країни в ЄС, вважають адвокати, а тому, ймовірно, не прийняли б такий документ, який дозволив би прем'єр-міністру запустити процедуру в рамках 50-ї статті.

Тим часом в прес-службі британського уряду відповіли, що "парламент, очевидно, буде грати роль в тому, щоб упевнитися, що ми знайдемо кращий шлях".

На сьогоднішній день петицію з вимогою проведення повторного голосування підписали понад 4 млн британців.

23 червня 2016 року більшість британців проголосували за те, щоб Великобританія вийшла зі складу Європейського Союзу. 52% громадян віддали голоси за Brexit, 48% висловилися за збереження країни в складі ЄС.

Ліга.нет

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ