Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українці хочуть жити на Галичині і в Києві, - статистика будівництва житла

Київщина та західні області України протягом останніх чотирнадцяти років закріпились на лідерських позиціях в плані житлового будівництва. Про це пише сайт UA Frontier, який проаналізував статистичні дані і прийшов до деяких несподіваних висновків.

Будівництво зазвичай залишається поза увагою медій. Виняток — поточні ціни на нерухомість та конфлікти між забудовниками і власниками квартир. Ми звикли більше читати про падіння чи зростання ВВП, рівень доходів і витрат населення, кількість інвестицій у певні регіони та галузі.

Проте будівництво є непрямим, але, певною мірою, сукупним показником економічної активності населення на багатьох рівнях. Інвестиції у житло — довготермінові інвестиції. Будівництво нежитлових приміщень — показник підприємницької активності населення.

Відсутність активного національного ринку цінних паперів, низька правова захищеність бізнесу, недостатня довіра до банківської системи — усе це перетворило нерухомість в Україні на чи не єдиний ліквідний актив. Актив, у який багато людей намагаються вкладати гроші. На графіку нижче ми побачимо, що навіть у зв’язку з втратою (частковою чи повною) цих активів у Криму та в окупованих Росією частинах Донецької та Луганської областей, у нерухомість продовжують інвестувати.

Прийнято в експлуатацію житла в Україні у 2002-2015 рр., тис. м² загальної площі

Зверніть увагу на те, що по осі y найменше число не нуль, а 6000, для того щоб детальніше роздивитися динаміку за 14 років.

Подивіться, незважаючи навіть на те, що після 2013-го року не враховується АР Крим та більша частина агломерації Донецької та Луганської областей, загальна кількість збудованого житла вже у 2015-му майже досягла показників до анексії та початку війни.

Дані можуть виявитися несподіванкою, але це чергове підтвердження того, що світова економічна криза 2008-го року вдарила по економіці країни принаймні не менше, ніж анексія та війна, що почалася у 2014-му. Ми бачимо уповільнення росту у 2008-му, далі — різке падіння й два роки непевного відновлення. Лише за чотири роки, у 2012-му, досягаються й поліпшуються докризові показники.

Тепер подивимося детально на мапу, яка містить усю інформацію про нерухомість за попередні 14 років на базі даних, оприлюднених Державним комітетом статистики. Найцікавіший тут — перший показник (кількість прийнятого в експлуатацію житла на тисячу жителів області).

(Перемикати різні показники можна у списку в лівому верхньому кутку, а подивитися на динаміку — натиснувши кнопку в центрі знизу, або ж вручну переставляючи повзунок на потрібний вам рік. Для зручності інтерактивну карту можна відкрити у повному розмірі на окремій сторінці. Інформація по деяких показниках є лише за період 2010-2015 рр.)

Бачимо, що найбільше житла будувалося у Києві й області, а також у рекреаційних зонах — у Криму, Одеській області та Карпатах (Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька області). Власне, ці регіони збігаються з традиційними напрямками міграції всередині країни.

Якщо подивитися на період з 2013 по 2015 роки, то видно, що Західна Україна (з Хмельницькою областю включно) повністю виокремлюється як регіон, де будується найбільше житла. Навпаки, інший полюс країни — південний схід (Луганська, Донецька і Запорізька) — є абсолютно депресивними у цьому відношенні, але не за два останні, а за всі 14 років.

Чітко видно, що за обсягом виконаних будівельних робіт у грошовому еквіваленті (без урахування різниці у кількості населення різних областей) Донецька, Харківська і Дніпропетровська області — серед лідерів. Звичайно ж, це “лідерство” губиться щойно ми переводимо загальний показник у відносний (“на тисячу жителів”).

Що ж до вартості будівництва нежитлових будівель, то навіть у загальних показниках найбільш населені області помітно не випереджають решту країни.

Аби порівняти різні регіони за кількістю введеного в експлуатацію житла, нижче представлено ще один показник. Для того щоб нівелювати динаміку, взято середнє значення за останні 14 років.

Прийнято в експлуатацію житла на тисячу жителів області, м². В середньому за період 2002-2015 рр.

(Дані для Донецької та Луганської областей, а також АР Крим, вказано за 2002-2013 рр. АР Крим, на відміну від інтерактивної мапи вище, вказана разом із м. Севастополь)

Якщо враховувати Крим разом із Севастополем, то він упевнено випереджає інші області. Звісно, це переважно пояснюється рекреаційною привабливістю півострова, відповідно — будівництвом житла насамперед для туристів. Проте й злиденним його у порівнянні з рештою країни не назвеш. На карті вище добре видно, що з 2009 по 2013 роки у Севастополі будувалося більше житла на душу населення ніж у Києві.

Крим, Київська (включно з містом) та Одеська області — винятки з загального тренду, який плюс-мінус звучить так: чим далі на схід, тим менше житла будується. Важливо зафіксувати цю тенденцію, адже будуються там, де мають плани на майбутнє, де збираються залишатися жити.

UA Frontier

(Підготовлено за даними Держкомстату: показники будівництва, чисельність населення, Інтерактивну карту створено за допомогою програми StatPlanet Plus. Графіки — за допомогою Charts.js)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ