Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Будні львівського училища: чи справді харчі неякісні, а їдальня валиться?

Діти-сироти Львівського вищого професійного училища транспортних технологій та сервісу, що на вул. Ожиновій, 5, поскаржилися до «Електронної книги скарг України» на якість харчування в училищі та умови в їдальні: осипається стеля. У коментарі Гал-інфо директор навчального закладу Роман Климишин запевнив, що йдеться про складних дітей, які хочуть, щоб їх "не виховували" і замість обідів давали готівку.

Зокрема, у скарзі сказано (дослівно):

“Добро дня ТСН! Друзі, я б хотів, щоб Ви перевірили умови харчування та санітарні норми навчального закладу м. Львів, що на вулиці Ожинова, 5.

Пишу від імені дітей сиріт. Нас всього понад 7 чол. І не тільки ми, ще є й інші діти. Ми не задоволені якістю харчування. Є ймовірність, що нас обманюють. Все це відбувається зі згоди директора навчального закладу Климишина Романа Миколайовича. Крім цього, питання ремонту – надают фото на яких добре видно: одна із стін у їдальні відвалюється, всі залишки від неї осипається зверху у тарілку! Так не можна їсти просто!!! Допоможіть, будь ласка! З повагою учні!,” – написав наш читач Василь.

Також до скарги були додані ось такі фото:

1/2

Гал-інфо звернулось із запитом до адміністрації училища, на який одразу отримали відповідь. Водночас у телефонній розмові директор училища Роман Климишин, який понад 30 років працює в училищі, розповів, що йдеться про складних дітей-сиріт. Таких в училищі, де навчається понад 265 учнів, є 11. Здебільшого це діти з Червонограда, де торік був закритий сиротинець. За словами директора, у них свої лідери, і вони хочуть, щоб їм компенсовували вартість обідів, тобто давали на руки готівку. Такий варіант не прийнятний. Зокрема, тому, що регулярне і збалансоване харчування – це одна з головних потреб, яку діти, що прагнуть розваг, можуть не сповна усвідомлювати. Також час до часу їх доводиться закликати до дисципліни, щоб не прогулювали уроки, не нищили майно, не порушували розпорядок роботи гуртожитку, і тут вже чекай на дошкульну підліткову помсту.  

Щодо стану приміщення їдальні, то Роман Климишин розповів, що плаский дах   в одному місці справді протікає. Плаский дах щороку ремонтують, але від потребує капремонту, який не проводився з 1987 року.

Також Роман Климишин зачепив тему низького соціально статусу професійних училищ, де переважно навчаються діти-сироти, діти бідних сімей або заробітчани. «Це справді глобальна проблема, яка нині стоїть перед нашим суспільством. Що слід зробити для того, щоб учні училищ не соромилися свого вибору? І тут йдеться не тільки про професійну підготовку, а й про функцію соціалізації. Я навіть не можу собі уявити,  як би ми дали раду нашим дітям, якби наше училище - у нас тут на Рясному закрили».

Також надаємо офіційну відповідь адміністрації училища на скаргу:

«Повідомляємо Вас, що в нашому навчальному закладі станом на січень 2018р., навчається 265 учнів, з них 11 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Для дітей цієї категорії організовано безкоштовне трьохразове харчування, згідно чинного законодавства (п. 6 Постанови  КМУ від 2 лютого 2011р. № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість»).

Окрім цього в їдальні училища  харчуються діти за власні кошти (обід), по безготівковому розрахунку.

Адміністрація навчального закладу, соціальний педагог, майстри в/н та класні керівники постійно контролюють санітарні умови харчування учнів. Медичний працівник закладу щоденно перевіряє якість харчування за такими критеріями: дата, перелік страв, якість, вихід продукції та дає дозвіл допуску до реалізації приготовлених страв, про що робить відповідні записи у журналі бракеражу готової продукції.

За період з 01.09.17р., по сьогоднішній день скарг та зауважень від учнів не надходило.

Так, ми погоджуємось, що учнівська їдальня станом на 01.01.18р., потребує косметичного ремонту, який зараз у зв’язку з зимовим періодом здійснити складно. Такі роботи нами плануються на літній період. Кожного року, відповідно до плану підготовки до нового навчального року в їдальні училища власними силами проводиться поточний ремонт.

Площа залу їдальні настільки велика, що осипання стелі ніяким чином не впливає на якість харчування.

Навчальний заклад введено в експлуатацію в 1987 р. З того часу кошти на капітальні ремонти не виділялися. Дахи навчального закладу всі плоскі».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ