Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Чехія схвалила навчання українських військових протягом наступного року

Палата депутатів схвалила пропозицію уряду і українські воїни зможуть продовжити навчання в Чехії у наступному році. Верхня палата, Сенат, схвалила цю пропозицію три тижні тому.
Фото - Генштаб ЗСУ

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на Чеське радіо. 

Як сказала депутатам міністерка оборони Яна Чернохова, протягом цього року в Чехії пройшли навчання близько 3500 українських військовослужбовців, іще близько 500 навчили чеські інструктори на території Польщі.

За її словами, досвід, здобутий під час навчання українців, служитиме і для поліпшення навчання чеських військових.

Чернохова зазначила, що ця навчальна місія підтверджує позицію Чехії як "відповідального союзника і партнера".

Палата депутатів також слідом за Сенатом погодилася з пропозицією уряду продовжити більшість місій чеських військових за кордоном.

Відповідно до пропозиції, на території Чехії зможуть перебувати не тільки українські військові, а й військові з країн-членів ЄС і НАТО. Українських військовослужбовців зможуть навчати в Чехії також інструктори з країн-членів НАТО не зі складу Місії Євросоюзу для військової допомоги Україні (EUMAM UA).

Як і 2023 року, одночасно на території Чехії зможуть перебувати до 800 іноземних військових.

Крім того, дещо зросте кількість чеських військовослужбовців у вже наявних військових операціях. Зокрема, з 55 до 70 збільшиться кількість чеських військових у місії EUMAM UA, які будуть допомагати навчати українських військовослужбовців на територіях країн ЄС — йдеться, серед іншого, про потребу в більшій кількості перекладачів.

Іще 20 чеських військових інструкторів візьмуть участь у навчанні українських військовослужбовців на територіях країн-членів НАТО.

Видатки на перебування іноземних військових у Чехії з метою навчання українських військовослужбовців заплановані на рівні 252 мільйонів крон. Їх оплатить Міністерство оборони Чехії зі свого бюджету.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ