Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Культура

Сьогодні стартує проєкт партнерства «Чеські сни у Львові»

Від сьогодні і до 22 вересня відбуватиметься Тиждень чесько-українського партнерства, що об'єднує міста Брно та Львів. Про це повідомляє ЛМР.

Проєкт має на меті представити суспільні сфери, у яких Чеська Республіка надає Україні свою експертизу та підтримку, й відтак поглибити партнерство між двома містами, створити простір для співпраці у непрості часи.

«Чеським снам» буде присвячений цілий тиждень — протягом цього часу проєкт об’єднає і представить під своєю парасолькою різноманітні сфери: охорона здоров’я, освіта, культура, бізнес, сталий розвиток — це лише деякі з ключових секторів.

«Україна та Чехія останніми роками зіштовхнулися з багатьма викликами, які вимагали не лише мужності та рішучості, але й співпраці на різних рівнях. Чеська Республіка від самого початку воєнних дій в Україні прагнула бути солідарним і активним партнером і цей фестиваль є унікальною можливістю представити не лише українській аудиторії, але й широкій чеській та міжнародній спільноті все те, що ми вже досягли разом і над чим наполегливо працюємо», — розповідає Томаш Копечний, урядовий уповноважений у справах України в Чехії.

«Чеські сни» є наймасштабнішою подією Року чеської музики 2024, що зокрема приурочений відзначенню 200-річчя від дня народження чеського композитора Бедржиха Сметани. Фестиваль «Чеські сни» проводиться із 2004 року й одним із його засновників є Алеш Бpжезіна, композитор і музикознавець, який відомий своєю різноплановою творчістю у галузі кінематографу, театру та концертної музики.

Події Року чеської музики масштабуються у містах-партнерах — як в рамках відомих традиційних фестивалів так і у форматі окремих подій. У Львові, місті, яке нещодавно отримало статус міста-побратима Брно, відбудеться наймасштабніша частина програми.

17-22 вересня усі охочі зможуть відвідати освітні та культурно-мистецькі події, музичні виступи, кіноклуби, круглі столи із професійними спільнотами, екологічні ініціативи та інше. Будуть задіяні відкриті громадські простори, мистецькі центри та міські інституції.

Відкриття проєкту художниці Йогани Мерти та виставки про життя чеського композитора Леоша Яначека пройдуть у артцентрі «Дзиґа» 18 вересня. «Дім звуку» запрошує глядачів на кінопокази та експериментальний воркшоп із радіомовлення від чеських митців 19 та 21 вересня. Щодня чеський кіноклуб чекатиме відвідувачів у Палаці Гната Хоткевича та Jam Factory Art Center. У п’ятницю, 20 вересня, відбудеться презентація Архітектурного путівника Брно у недавно відкритій Мистецькій бібліотеці. Свою авторську скульптуру представить Мартін Скаліцкій у співпраці із «Я Галерея». Також насиченою музичною програмою потішить «Дзиґа»: виступи українських та чеських музикантів, поетів відбуватимуться у закапелку Марека Іващишина та на другому поверсі «Дзиґи».

Окремою важливою гілкою проєкту стануть події на тему охорони здоров’я та екології. Закриті виступи відбудуться у львівських реабілітаційних центрах для ветеранів та їхніх сімей — Unbroken та Superhumans. Запланована й урочиста передача повітряної електростанції-млина від міста Брно, що є найбільшою інвестицією Чехії у відновлення української енергетичної інфраструктури в часі війни.

Тиждень чесько-українського партнерства втілює Брно у співпраці із уповноваженим у справах відбудови України в Чехії Томашем Копечним, за підтримки уряду Чеської Республіки, Міністерства закордонних справ, Міністерства культури, Міністерства внутрішніх справ та Міністерства охорони здоров'я. Партнери-координатори проєкту у Львові: Інститут стратегії культури, офіс «Львів — Місто літератури ЮНЕСКО», Мистецька рада «Діалог» за підтримки Львівської міської ради.

«У ході численних зустрічей з українськими партнерами ми дізналися, наскільки важливу роль відіграє культура у воєнному сьогоденні. Вона виступає каталізатором постійного напруження і стресу та водночас зміцнює усвідомлення національної ідентичності. Важливими є також спільні проєкти, які конкретним чином підтверджують українським партнерам нашу підтримку та солідарність. Тому ми задумали двосторонній захід, де обидві країни надихають одна одну, навчаються одна в одної і, головне,  розвивають практичні співпраці без страху й спрямовані у майбутнє,» — поділився Давид Діттріх, директор проєкту «Чеські сни у Львові: чесько-українське партнерство»

Стежити за  перебігом проєкту та анонсами Тижня чесько-українського партнерства можна на сторінках організацій-координаторів у Львові: Інституту стратегії культури у Facebook та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ