Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Через тарифний геноцид українці втрачають інтерес до валюти

Реальний попит на іноземну валюту в листопаді-грудні може зменшитися через збільшення витрат населення на послуги ЖКГ і стабілізацію курсу гривні. Таку думку висловив Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

Високі тарифи з початком опалювального сезону «з'їдають» наявні ресурси у населення, які могли б бути спрямовані на купівлю іноземної валюти. У той же час, стабілізація курсу після отримання третього траншу кредиту МВФ, і розміщення єврооблігацій під гарантії США, сприяють зменшенню спекулятивних і девальваційних настроїв у суспільстві. Згідно з даними Gfk Ukraine, індекс девальваційних настроїв у вересні досяг максимального з лютого 2016 роки рівня – 161 пункт, і в жовтні-листопаді очікується його скорочення.

Крім того, в цей період попит знижується на тлі стабілізації ділової активності та скорочення імпортних операцій, в той час як в грудні збільшується пропозиція валюти напередодні новорічних і різдвяних свят. Також, тиск на попит робить зменшення мобільності депозитного ресурсу через переведення більшої частини депозитів в термінові без можливості дострокового зняття. Таким чином, відсутня можливість мобілізації значного гривневого ресурсу для покупки валюти в короткий термін.

«Попит на валюту може різко збільшиться тільки в разі соціально-політичної чи військової дестабілізації в країні, що супроводжується, в тому числі різким падінням пропозиції. При цьому, якщо потенціал зростання істотний, на покупку валюти можуть бути спрямовані і позикові ресурси», - зазначає експерт.

Попит на іноземну валюту в жовтні 2016 року мінімально скоротився: населення через банки набуло валюти на 0,5% більше, ніж у вересні, тоді як продажі впали на 48,7%. У порівнянні з середньомісячними значеннями в 2015-2016 роках, населення продало валюти на 25% менше, а придбало на 18,6% більше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ