Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Через умисні підпали спалахнули пожежі на Херсонщині

Причиною численних лісових пожеж, які протягом останнього часу буквально накрили Херсонщину, є умисні підпали, - Укрінформ.

Про це у понеділок увечері поінформував журналістів у Херсонській облдержадміністрації голова ОДА Андрій Гордєєв.

"145 підпалів, загорянь, як їх називають, - це 180 гектарів лісу вже згоріло (в області протягом останнього часу. - Ред.). Ми постійно просто бігаємо між тими підпалами, які є, ми залучаємо військових, ми постійно залучаємо авіацію. Сьогодні ми провели штаб, зібрали всю інформацію щодо характеру цих загорянь, і доходимо висновку, що тут категорично є людський фактор. І судячи з характеру підпалів і так далі, це фактор умислу", - розповів Гордєєв.

За його словами, тут чітко простежується прямий умисел саме на підпал. "Як тільки вітер - у нас відразу пожежа, ліс горить. Тобто, люди, які професійно знають, як його правильно підпалити, щоб він горів. Професійність підпалів насторожує", - наголосив голова ОДА.

Гордєєв зазначив, що з огляду на ситуацію, яка склалася, в області буде вжито низку заходів для запобігання лісовим пожежам. "Ми вводимо низку заходів. Зокрема, це заборона взагалі відвідування наших лісів до закінчення пожежонебезпечного періоду, це патрулювання (в лісах. - Ред.) волонтерів і поліції, це відеоспостереження по всьому лісу, це робота спецслужб і так далі", - заявив голова ОДА.

Що ж до мети, яку переслідують палії лісу, то наразі розглядаються, як сказав керівник області, кілька версій. У тому числі й та, що стосується обороноздатності регіону - враховуючи той факт, що частина лісових пожеж виникли саме поблизу розташованих в області військових об'єктів.

Херсонщина на сьогодні є одним із найменш заліснених регіонів України. До 2007 року показник заліснення території області становив 4,4%. Після великих лісових пожеж 2007 та 2012 років він зменшився до 3%. На сьогодні в результаті висадження нових лісів показник заліснення вдалося збільшити, і він знову перевищив 4%. Проте у низці районів області лісистість становить менше 1% їх території. Виключна більшість існуючих на сьогодні на Херсонщині лісових масивів, і зокрема, хвойних, є рукотворними, висадженими для закріплення пісків.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ