Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Малі і середні підприємства не квапляться піднімати зарплати

З 1 січня 2016 року внесено зміни до Податкового кодексу і окремих законодавчих актів України, що призвело до зменшення загального рівня оподаткування доходів фізичних осіб. У зв’язку із цим великі підприємства почали піднімати заробітну плату на 10%, однак малі і середні – не квапляться цього робити. Про це сьогодні, 4 травня, під час прес-конференції у Львівському прес-клубі розповіла директор Західної консалтингової групи Мар’яна Кавин.

«До 1 січня 2016 року для того, щоб людина отримала 1000 грн, на рахунку мало бути 1700. З 1 січня цього року, щоб людина отримала ту ж саму 1000 грн., на рахунку має бути 1520 грн. Різниця не велика, але на більш високих заробітних платах ця різниця є відчутною», - сказала Мар’яна Кавин.

Експерт нагадала, що заробітна плата оподатковується трьома податками: військовий збір, податок з доходів фізичних осіб та єдиний соціальний внесок.

«Військовий збір залишився незмінним  1,5%. Якщо ж говорити про податок з доходів фізичних осіб, то до 1 січня була прогресивна шкала оподаткування: 15% якщо заробітна плата не перевищувала 10 мінімальних зарплат, а від суми, яка перевищувала, – 20%, а тепер одна ставка – 18%. Єдиний соціальний внесок зазнав найбільших змін. Вони полягають ось у чому. В середньому ЄВС до 1 січня становив 42% - сумарно за рахунок роботодавця і працівника. Натомість з 1 січня цього року маємо 22%, при чому тепер єдиний соціальний внесок сплачує лише роботодавець. Зарплата працівника не зменшується», - сказала Мар’яна Кавин.

За її словами, через зменшення оподаткування ряд підприємств збільшили заробітну плату на 10%.

Мар’яна Кавин наголосила, що впродовж року зміни в оподаткуванні відбувається із швидкістю світла, що заважає будувати бізнес: «За останні 6 років, згідно з моїми спостереженнями,  зміни вносять наприкінці липня, коли квартальна звітність вже відбулася. І наприкінці грудня, коли люди живуть за законами, про які ще не знають, адже інформація про це з’являється в першій половині січня.

«Коли буде впевненість що кожна сплачена гривня буде раціонально розподілена в бюджеті, тоді не буде мінімізації зарплати», - сказала вона.

За словами експерта, на сьогодні найбільшими є заробітні плати у сфері ІТ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ