Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Черги на кордоні: чи потрібні у Польщі українські заробітчани?

Як повідомив Гал-інфо виконуючий обов'язки начальника західного регіонального управління Олексій Гавель. Пункт пропуску Шегині-Медика - це єдиний пішохідний пункт пропуску на українсько-польському кордоні де здійснюється піше оформлення.

В.о. начальника західного регіонального управління Олексій Гавель. Фото Гал-інфо.

На цей час, 15 червня, у черзі перед польським пунктом пропуску "Медика" перебуває приблизно 100 громадян України, які вже оформлені в прикордонному відношенні в Україні і тривають заходи щодо їх оформлення польськими прикордонниками.

Черга перед пунктом пропуску "Медика". Фото Гал-інфо.

За словами Олексія Гавеля, черги виникають у зв'язку з тим, що при вході на територію республіки Польща, польські прикордонники здійснюють температурний скринінг, а також проводяться контрольні операції з приводу встановлення правил перебування і законності підстав на вхід на територію республіки Польща. Зокрема польські прикордонники перевіряють дані українців аж до контактів з їх роботодавцями, для підтвердження мети перебування і місцезнаходження громадян України.

Пункт пропуску "Медика". Фото Гал-інфо.

"З початку функціонування пішого переходу, з 16 травня, всього було оформлено майже 76 тисяч громадян України, як на вхід так і на вихід. З 1 червня спостерігається збільшення руху українців на вихід з України. Якщо в середньому за добу на вхід в Україну оформляється приблизно 600 осіб, то на вихід - майже 2500 громадян, і тому у нас виникають черги перед пунктом пропуску Медика. На цей час у нас тривають всі заходи щодо локалізації цієї ситуації. Ідуть переговорні процеси, як на рівні адміністрації державної прикордонної служби України, так і на місцевих рівнях", - зокрема зазначив Олексій Гавель.

Прикордонники зазначають, що така ситуація можливо склалась тому, що більшість теперішніх подорожуючих відбули в Україні період обсервації, пов'язаної з пандемією коронавірусу COVID-19, і зараз змушені повертатись назад  на заробітки за кордон.

В.о. начальника західного регіонального управління Олексій Гавель. Фото Гал-інфо.

"Виходимо на керівництво республіки Польща, щоб разом з Мінінфраструктури України і МЗС України відновити рух залізничних потягів, які одночасно можуть забирати близько 700 осіб. І це буде одразу знімати таку проблему. Також вирішується питання, щодо запуску і відкриття автомобільного сполучення. На цей час у нас відкриті всі автомобільні пункти пропуску, ми очікуємо погодження польської сторони, щодо відновлення автомобільного сполучення", - додав Олексій Гавель.

Нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо напередодні, відповідно до листа Мостиського прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби та з метою забезпечення належних умов для громадян, які перетинають державний кордон України з Республікою Польща, на пункті пропуску "Шегині-Медика", 13 червня Головним управлінням ДСНС України у Львівській області встановлено 2 намети.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ