Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Чому фермерам цьогоріч вигідніше залишати яблука на деревах

Цього сезону через гарний врожай в Україні надлишок яблук на ринку становить близько 70 тисяч тонн

Величезний врожай яблук на Дніпропетровщині доводить фермерів до відчаю. Через велику кількість плодів ціна на них впала. Тож збирати їх з дерев – просто збитково. Наталія Світлова продовжить тему.

У одному з господарств пропало 60% врожаю. Господар порахував – щоб зірвати ці яблука, треба витратити у півтора рази більше коштів, ніж можна буде отримати від їхнього продажу.

Яблука з двадцяти гектарів саду Павло Осін планував зібрати у жовтні. Проте, через обвал цін на плоди, цієї осені фермеру дешевше залишити їх на дереві. Максимальна ціна, яку пропонують переробники за один кілограм – 90 копійок. Зібрати – у півтора рази дорожче, розповідає господар.

"Щоб прибрати яблука треба найняти працівників, заплатити зарплату, сплатити податки на зп, заплатити за паливно-мастильні матеріали, заплатити трактористу, перебрати всі яблука, потім довести до торгової мережі, продати, знову заплатити податки і це обійдеться 1.30-1.50 за кг", – пояснює фермер.

Цього сезону через гарний врожай в Україні надлишок яблук на ринку становить близько 70 тисяч тонн, кажуть фермери. Закупівельна ціна товару ,у порівнянні з минулим роком, знизилися майже втричі. Фермерське господарство, з невеликим яблуневим садом, зазнає збитків щонайменше у півмільйона гривень.

"Торгові мережі просто користуються цим і в них рентабельність по 200%. Такого бути не може. Без підтримки держави, без кредитів, просто у нас не розвивається малий і середній бізнес. На той рік цей сад доведеться викорчовувати, розумієте? А його щоб створить – треба десятки років", – зауважує голова ГО "Асоціація фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області" Анатолій Гайворонський.

Трохи краща ситуація в господарів, які мають сховища – вони можуть зберегти яблука до весни й продати їх дорожче. Проте різкого стрибка цін на товар експерти не прогнозують. Яблук вдосталь, кажуть, і в Україні і в сусідній Польщі.

"Після нового року пропозицій вітчизняного яблука на ринку буде досить і, якщо у нас десь почне підніматися ціна, може штучно (ми ж зберігали – треба підняти) то ціна буде підніматися в будь-якому випадку до того моменту, поки поляк не буде готовий завезти яблуко за такою ціною. А у них яблук ще більше з таким врожаєм", – пояснює експерт аграрного ринку Олександр Хорєв.

Утім є й задоволені такою ситуацією. Від врожаю яблук й боротьби за ринок збуту виграють покупці.

З'їсти весь врожай українці не зможуть – бідкаються фермери. А щоб яблука не пропали, фермер Павло Осін запрошує всіх охочих до свого саду безкоштовно збирати яблука.

Наталія Світлова, Олександр Пронський, "5 канал"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ