Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чому наркоманія вважається хворобою молодих?

Наркотична залежність - це не тільки медична, а й соціальна проблема.
Ілюстративне фото.

Лікування у клініці "АТОС" https://atosklinika.kiev.ua/lechenie-narkomanii розділене на декілька етапів та зачіпає кожну сторону хвороби. Як свідчить статистика більшість наркозалежних - це люди від 18 до 30 років. Але з кожним роком тенденція рухається до зменшення нижньої межі віку. Легка доступність, недооціненість шкоди легких наркотиків, недостатня інформаційна обізнаність підлітків, призводить до залежності.

Залучення до наркотиків

Залежність виникає при систематичному вживанні наркотичних речовин. Визначити наркомана можна по таких симптомах:

  • змінюється коло спілкування;
  • виникають конфлікти в сім'ї, на роботі, у навчальному закладі;
  • наркоман байдуже ставиться до всього;
  • змінюється зовнішність.

У групі ризику знаходяться діти 10-12 років, які намагаються всіма силами заробити рейтинг в очах старшокласників. Найчастіше першим дзвіночком служить початок куріння, що пізніше може привести до вживання токсичних речовин.

Підлітки у віці 13-14 років допитливі, але мало знають про шкоду наркотиків. В такому віці вони найбільш схильні до впливу однолітків і пробують легкі наркотики. А також вважають, що такі речовини не можуть викликати залежність.

Діти 15-17 років більш обізнані про шкоду і розвиток залежності. У них формується власне ставлення до вживання наркотиків.

Як діяти батькам?

Допоможіть дитині знайти цікаве заняття.

Якщо улюблене заняття буде приносити задоволення, то у дитини просто не буде часу на пошук додаткового допінгу. Батькам слід дозволити своєму чаду самостійно знайти приємне хобі. Не примушуйте. Приймайте розвиток особистості і дозвольте інтересам змінюватися.

Розмовляти.

Щоб бути авторитетом для дитини слід розмовляти з нею, доносити важливу інформацію, приймати і поважати її. Розкажіть про шкоду наркотиків, роз'ясніть свою позицію. Правильно побудовані відносини дозволять Вашій думці бути прийнятою та зрозумілою. Довірчі відносини дозволять уберегти дитину від наркотичної залежності.

Правильний приклад.

Ведіть здоровий спосіб життя, будьте гідним прикладом для наслідування.

Будьте спостережливі.

Дозвольте дитині запрошувати своїх друзів додому, знайомтеся з ними, але не будьте нав'язливі. Таким чином, Ви будете в курсі того, що відбувається.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ