Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Чому військова адміністрація втрутилась в перейменування вулиць на Львівщині

Як нагадав перший заступник голови Львівської облдержадміністрації, вчора було опубліковано розпорядження Максима Козицького про перейменування 134 вулиць у 33 громадах області.
Фото Олена Ляхович

Як зазначив Андрій Годик, дане розпорядження набуло розголосу та широкого обговорення.

Андрій Годик зазначив, що розпорядження начальника ОВА про перейменування вулиць видане відповідно до ЗУ «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Він додав, що розпорядження начальника ОВА - це наслідок бездіяльності/неспішності окремих місцевих рад та/або голів цих рад у питаннях декомунізації. Відповідно до вищевказаного закону, сільська, селищна, міська рада повинна була у шестимісячний термін прийняти відповідні рішення про перейменування. У випадку не вчинення цих дій радами, таке рішення, у формі розпорядження, приймається відповідним сільським, селищним, міським головою у тримісячний термін.

"Таким чином, 9 місяців виявилось замало, щоб виконати вимоги Закону. Правда декому і декілька каденцій мало для цього", - додав Годик.

Відповідно, перейменування топонімів радянської доби, згідно з вимогами Закону, це не право, а обов'язок начальника обласної військової адміністрації. Дане розпорядження прийняли за результатами обговорень робочої групи, а також її розширених засідань, участь у яких взяли представники громадськості, військовослужбовці та науковці.

ро необхідність перейменування вулиць, площ та скверів жителям громад мали донести інформацію відповідні органи місцевого самоврядування впродовж уже згаданих 9 місяців. 

За тиждень від засідання обласної робочої групи, де обговорювали питання про перейменування, до дати підписання розпорядження, ніхто, (у тому числі і робоча група при Львівській міській раді), не спитав, про які саме топоніми йдеться", - додав перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Андрій Годик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ