Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Чи можна обійматися з собакою: шкода і користь

Ті, в кого є домашні улюбленці, знають, в які вибухи щастя та любові перетворюється звичайний прихід додому - собака лізе обійматися, лиже обличчя, руки... В чому небезпека і чи є вона узагалі? Детальніше читайте у "Країні Здоров'я".

обака - друг людини, а мікроорганізми і віруси, які можуть передатися нам з собачою слиною - аж ніяк нам не друзі. І звичайно, власники собак відчувають змішані почуття, коли чотириногий друг лиже їх обличчя в пориві радості.

Через слину собаки тобі можуть передатися такі непрохані гості, як бактерія Campylobacter, часта причина харчового отруєння, лямблії, які можуть привести до діареї, і сальмонели, які впливають на роботу кишечника. Ще дві бактерії, Capnocytophaga canimorsus і Pasteurella multocida, можуть спровокувати серйозні інфекції, якщо потраплять на відкриті рани або в кров. А іноді собача слина на відкритій рані може привести до менінгіту

Але цікаво, що, наприклад, американські ветеринари кажуть, що найчастіше захворювання від собачих «поцілунків» зустрічаються у людей у віці до 5 років і після 65. Захворювання ж у людей між цими віками рідкісні. До слова, передача інфекції від собаки людині за допомогою вилизування більш імовірна, коли реципієнт вже хворий наприклад на діабет або рак.

Загалом, будь обережна. А відмовлятися заводити собаку все ж не варто. Всі лікарі і психологи в один голос стверджують, що домашня тварина в будинку позитивно впливає на здоров'я, фізичний і особливо на психологічний стан власника. І тому приносять більше користі, ніж шкоди.

Країна здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ