Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

Чи зможе мовна політика Львівщини поїхати "на гастролі"?

Завтра Львівська обласна рада планує ухвалити рішення щодо затвердження комплексної програми популяризації української мови у Львівській області на 2023 – 2027 роки.

Як наголосив Уповноваженим із захисту державної мови Тарас Кремінь відомо, що це є перший комплексний проєкт в Україні, що має на меті повернути українську в усі сфери. 

“Те, що Львівська обласна рада підготувала проєкт такого рішення якраз говорить про те, що на теренах заходу України це буде перша обласна комплексна програма сприянню панування української мови як державної”, – зазначив мовний омбудсмен у відеоролику, опублікованому на ютубі обласної ради. 

На Львівщині з початку повномасштабного вторгнення мешкає 300-400 тисяч українців, які приїхали сюди з різних частин країни, і більшість з них, за словами Тараса Кременя, потребують вдосконалення мовних компетентностей або елементарних рекомендацій, як своєчасно, якісно і швидко почати спілкуватися українською.

Як йдеться у пояснювальній записці до проєкту рішення ЛОР, його ухвалення сприятиме розвитку, популяризації та утвердженню державної мови, створенню інформаційної сфери, яка є однією із пріоритетних напрямів державної політики сьогоденних, навчанню та популяризації української мови серед громадян, які були змушені залишити свої домівки та тимчасово проживають на теренах Львівської області. 

Відповідальними за виконання програми за умов прийняття відповідного рішення у перспективі мають стати представники Львівської обласної ради, управління майном спільної власності ЛОР, департамент з питань культури, національностей та релігій, департамент освіти і науки, департамент комунікацій та внутрішньої політики ЛОВА.

Ті своєю чергою планують зосередити увагу на: моніторингу і контролю щодо розвитку та популяризації української мови у різних сферах громадського життя; популяризації української мови в інформаційному середовищі; проведенні тренінгів, організації навчальних курсів для внутрішньо переміщених осіб; підтримці інформаційної, у тому числі медійної, україномовної продукції тощо. 

До того ж крім забезпечення мовних потреб українців на Львівщині ініціатори проєкту пропонують підтримувати мовний і культурний фронти, а саме через забезпечення потреб українців за кордоном. Йдеться про популяризацію українського мистецького продукту шляхом підтримки гастрольних поїздок, виставок, презентацій; проведення днів української культури за кордоном; співпраця з дипломатичними представництвами та громадськими організаціями щодо забезпечення мовних, культурних, розвиткових потреб українців за кордоном. Це все передбачає програма з популяризації української мови у Львівській області, кошти на реалізацію якої мають бути передбачені в бюджеті Львівщини.  

1/1

Тарас Кремінь також закликав депутатів інших громад розробити та затвердити такі комплексні програми, які він готовий підтримати та допомогти у їх розробці та ефективному втіленні. Утім невідомо, чи консультувались в ЛОР при розробці такої обласної програми з Уповноваженим із захисту державної мови.  

Оновлено. Голова Львівської обласної ради Ірина Гримак на своїй сторінці повідомила, що завтра, 20 вересня, депутати ЛОР розглянуть питання затвердження Комплексної програми сприяння функціонуванню української мови як державної у Львівській області на 2023-26 роки.

"Важливо, що уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повністю підтримав ініціативу та надав рекомендацій щодо її реалізації",  – наголосила чиновниця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ