Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Що у Львові знають про ЗУНР: опитування

Цьогоріч Львів та вся Україна святкуватимуть сторіччя з дня заснування Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Оскільки події цього славетного періоду безпосередньо стосуються Львова, Гал-інфо вирішило поцікавитися у львів’ян, що вони знають про ЗУНР.

Частина опитаних після запитання про ЗУНР згадували про невідкладні справи та нестачу часу. Та все ж нам вдалось почути відповідь на загально відомі факти.

На запитання про те, що таке ЗУНР, відповідь знала більшість опитаних. Проте група школярів-туристів та троє вчителів, які їх супроводжували, не змогли пояснити нам значення цієї абревіатури. Розтлумачила все екскурсовод, яка ознайомлювала цю групу з історією міста.

Більше дивіться на відео.

Додамо, що опитування проводили в обідній час у центрі Львова. Серед опитаних були люди різного віку.

Варто додати, що з початку 1920-х років XX ст. галичани відзначали ця свято 1 листопада, у День Листопадового Чину.

Нагадаємо, що ЗУНР фактично існувала протягом 1918 - 1919 років на території Західної України зі столицею у Львові. Держава постала після Першої світової війни в результаті розпаду Австро-Угорської імперії.

Довідка.

Уночі проти 1 листопада 1918 р. українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. 1 листопада Українська Національна Рада взяла владу в свої руки в Станіславі, Раві-Руській, Коломиї та інших містах Східної Галичини. Того ж дня австрійська влада у Львові погодилися на передачу влади Українській Національній Раді.

13 листопада Українською Національною Радою був затверджений тимчасовий Основний Закон, відповідно до якого за створеною Українською державою закріплювалася назва Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), визначалися її кордони, герб і прапор.

Президентом ЗУНР було обрано Євгена Петрушевича, главою уряду - Державного секретаріату - залишився К. Левицький. Державним секретарем військових справ ЗУНР був Дмитро Вітовський.

ЗУНР займала територію 70 тис. км кв., її населення (6 млн) на 71% було українським.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ