Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Чиновники почали декларувати криптовалюту

За останні два роки 57 українських держслужбовців зареєстрували біткойни. Про це повідомляє Opendatabot, платформа для роботи з відкритими даними.

Найбільше власників електронних грошей працює в Одеській обласній раді, на другому місці - Верховна Рада.

Відзначають, що оскільки Нацбанк поки що не визнає біткойни як віртуальну валюту, відсутність правового регулювання збільшує ризик фінансових зловживань і корупції.

«Наразі​ ​Bitcoin не має визначеного правового статусу в Україні та будь-якого нормативно-правового регулювання. Є лише 2 роз’яснення НБУ, які в 2014 році визнали біткоїн грошовим сурогатом, а у 2017 році той же Національний банк України не визнає Bitcoin — як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо», — коментує Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО "Антикорупційний штаб".

«Суди, розглядаючи суперечки щодо віртуальних розрахунків, приходять до одноголосної думки, що криптовалюта не є ні річчю, ні майновими правами і взагалі не несе в собі ніяких матеріальних ознак. НАЗК ніяких рішень чи роз’яснень по цьому питанню не приймало. Відтак, відповідно до букви закону у декларанта відсутній обовязок декларувати біткоїни. Відповідно до духу закону, поки біткоїн не визнано — грошима, він має усі ознаки нематеріального активу, який повинен зазначатись в розділі 8 (Нематеріальні активи)»

«Складність для аналізу полягає в тому, що чиновники мають вказувати або кількість нематеріального активу або їх ціну. Відповідно, ми не можемо точно знати, вказували чиновники саме біткоїни або їх вартість у гривні», — пояснює Олексій Івнанкін, керівник Opendatabot.

Також експерти вказують на те, що використання чиновниками криптовалюти може збільшувати ризик корупції.

«Відсутність правового регулювання збільшує ризик фінансових зловживань та корупції. Вже існують випадки, коли правоохоронці вилучаючи компютерну техніку, отримують доступ до електронних гаманців та присвоюють на свій рахунок криптовалюту» — коментує Сергій Миткалик.

Opendatabot

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ