Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

«Дакар» 2016 завершено: всі результати

Гонщики Red Bull перемогли у трьох з чотирьох класів найскладнішого ралі-рейду планети.

16 січня в аргентинському Росаріо завершився ралі-рейд «Дакар» 2016. За підсумками 13-и етапів переможцем «Дакару» в заліку мотоциклів став гонщик Red Bull KTM Factory Team Тобі Прайс. Першим у класі квадроциклів став Маркос Патронеллі з Yamaha Racing. Пілот Team Peugeot Total Стефан Петерансель завоював свою 12-у перемогу на «Дакарі» і шосту в класі позашляховиків. Тріумфатором вантажного заліку став Жерар де Рой з Petronas Team De Rooy Iveco.

Мотоцикли

Переможцем «Дакару» 2016 у мото-заліку став Тобі Прайс. «Я перший австралієць, який переміг на «Дакарі». Не можу в це повірити! Брати участь у ралі-рейді вдруге і здобути перемогу – це неймовірно! Сподіваюся, попереду мене чекають нові перемоги в цій дивовижній гонці», – поділився враженнями Тобі. Протягом всього «Дакару» Прайс стабільно фінішував у першій шістці, окрім третього етапу, який він закінчив на 36-му місці. Друге місце ралі-марафону посів Стефан Світко, «бронзу» отримав Пабло Квінтанілла.

Два інших гонщики Red Bull KTM Factory Team Маттіас Волкнер і Хоан Барреда показували непогані результати протягом ралі, займаючи місця на подіумах, проте не змогли фінішувати на сьомому етапі і вибули з гонки. Антуан Мео сильно пошкодив руку на передостанньому етапі, втратив багато часу і опустився на сьому сходинку в загальному заліку.

Квадроцикли

В класі квадроциклів особливої інтриги не було. Після четвертого етапу брати Патронеллі стабільно лідирували в загальному заліку і посіли два перших місця.

«Золото» взяв Маркос Патронеллі: для нього це третя перемога на «Дакарі». «Це була захоплива гонка! – сказав він. – У першій половині марафону ми виступали не так добре, але потім нам з братом вдалося надолужити згаяне і показати кращий результат». Алехандро Патронеллі завершив ралі на другому місці, третім став Брайан Барагванат.

Позашляховики

Стефан Петерансель став найкращим у позашляховому заліку. Це його шоста перемога на чотирьох колесах і дванадцята загалом, що є рекордним результатом. Досвідчений гонщик провів гонку стабільно і фінішував з півгодинною перевагою над найближчим суперником.

Минулорічний переможець «Дакару» Нассер Аль-Аттія посів друге місце в генеральному заліку, третім став Жініель де Вільєрс на Toyota. Себастьян Льоб, який цього року дебютував на «Дакарі» показував відмінні результати в першій половині гонки на ландшафтах, схожих на траси класичного ралі. Але на піщаних ділянках дев'ятиразовий чемпіон світу з WRC здав позиції. Він потрапив в аварію, потім кілька разів застряг в піску і завершив гонку на дев'ятому місці.

Партнер Петеранселя і Льоба по команді Team Peugeot Total Сіріль Депре фінішував сьомим. Ще один пілот Peugeot Карлос Сайнс їхав впевнено і на дев’ятому етапі лідирував в загальному заліку. На жаль, наступного дня він зламав ведучій вал свого авто і зійшов з гонки. Казахський екіпаж Андрія Череднікова з єдиним українцем на цьому «Дакарі», штурманом Дмитром Циро, посів 25-е місце в заліку.

Вантажівки

У вантажному заліку переміг Жерар де Рой з Petronas Team De Rooy Iveco. Другим став минулорічний переможець «Дакару» Айрат Мардеєв, третім – Федеріко Вільягра на Iveco.

«КАМАЗ-майстер» завершили ралі-рейд не без пригод, зате у повному складі. Російська команда зіткнулася з проблемами перегріву двигунів, через яку пілоти не могли використовувати весь потенціал своїх вантажівок. Екіпаж Едуарда Ніколаєва втратив три з половиною години через аварію на десятому етапі і в результаті став сьомим. Андрій Каргінов посів 14-е місце, Дмитро Сотников – 15-е.

Результати ралі-рейду «Дакар» 2016:

Квадроцикли
1. Маркос Патронеллі (Yamaha Racing / Yamaha) – 58:47:41
2. Алехандро Патронеллі (Yamaha Racing / Yamaha) – 58:53:04
3. Брайан Барагванат (Team Rhide SA / Yamaha) – 60:29:34

Мотоцикли
1. Тобі Прайс (Red Bull KTM Factory Team / KTM) – 48:09:15
2. Стефан Світко (Slovnaft Team / KTM) – 48:48:56
3. Пабло Квінтанілла (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing / Husqvarna) – 48:58:03

Позашляховики
1. Стефан Петерансель (Team Peugeot Total / Peugeot) – 45:22:10
2. Нассер Аль-Аттія (Axion X-Raid Team / MINI) – 45:57:08
3. Жініель де Вільєрс (Toyota Gazoo Racing South Africa / Toyota) – 46:24:57

Вантажівки
1. Жерар де Рой (Petronas Team De Rooy Iveco / Iveco) – 44:42:03
2. Айрат Мардеєв (KAMAZ Master / KamAZ) – 45:52:30
3. Федеріко Вільягра (La Gloriosa Team De Rooy Iveco / Iveco) – 46:22:58

Red Bull

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ