Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Війна з Росією

Де у Львові роздають повістки та що робити далі?

В Україні триває загальна мобілізація у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації.

З перших днів війни до військкоматів стояли черги із добровольців. Люди масово записувалися до територіальної оборони та поверталися до своїх бригад. Воювати йшли і резервісти першої черги, і люди, які не мали жодного досвіду військової служби, лише бажання захищати країну.

Минуло чотири місяці і ситуація дещо змінилася. Зважаючи на те, що воєнні дії на фронтах не затихають, а бойові бригади потребують додаткових резервів, необхідно активніше здійснювати мобілізаційні заходи, аби навчати людей та проводити ротацію тих, хто вже чотири місяці без відпусток та перепочинку.

Останнім часом почала розповсюджуватися інформація про те, що у Львові та у містах Львівської області повістки вручають просто на вулицях, біля торгових центрів, спортивних комплексів, у парках та навіть біля РАГСів.

Учора народний депутат Микола Княжицький повідомив, що у Львові повістки вручають також біля церков.

"Сьогодні у Львові неділя. Люди традиційно йдуть до церкви. І от хтось вигадав почати видавати перед церквою повістки у військкомати. Телефонують обурені священники. Їм є чого обурюватися. Українські церкви стали справжньою опорою і для нашої армії і для тимчасово переміщених осіб.

Значна частина гуманітарки і для війська і для переселенців доставляється українськими церквами. Серед самих священників багато капеланів. І солдатів теж. Мій знайомий, наприклад отець Михайло з села Верхній Ясенів на Івано-Франківщині геройськи загинув на фронті, куди пішов добровольцем.

Церква у нас відділена від держави. Туди йдуть люди за духовним захистом і підтримкою. Це точно не місце, де під час молитви потрібно ходити і роздавати повістки.

Ми всі підтримуємо армію. Українські добровольці гідно захищають країну. Є багато людей, які хочуть мобілізуватися, але їм відмовляють. Розум і відповідальність не мають втрачатися під час війни. Навпаки. Є багато способів запросити осіб у військкомат. За місцем проживання , на роботі. Це точно не можна робити у храмах", - написав Микола Княжицький.

У Телеграмі створено навіть окремий канал, у якому люди діляться інформацією про те, де у місті роздають повістки. Там також повідомляли, що учора повістки вручають біля деяких церков. Окрім того, було багато повідомлень про те, що повістки виписують чоловікам у центрі Львова: біля пам’ятника Адаму Міцкевичу, на площі перед Львівським оперним театром, на вул. Валовій, біля пам’ятника Данила Галицького, на площі Митній та у парку Івана Франка.

А сьогодні зокрема інформували про те, що повістку можна отримати при в’їзді у Львів на блокпості на вул. Зеленій. Також повідомляють про те, що повістки вручають неподалік від Горіхового гаю та на ринку Шувар.

Що робити, коли вручили повістку?

Отже, у разі отриманні повістки чоловіки призовного віку зобов’язані з’явитися до військкомату для несення військової служби або ж підтвердження непридатності. Повістки можуть бути для уточнення даних, на проходження військово-лікарської комісії, повістка-призов на строкову службу, або ж мобілізаційне розпорядження.

Раніше у коментарях журналістам начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко повідомляв, що у Львівській області можуть бути призвані по мобілізації стільки осіб, скільки буде необхідно для потреб ЗСУ.

Він також наголошував, що в Україні під час загальної мобілізації повістки можуть вручати особисто, після встановлення особи у будь-якому місці: за місцем проживання, на вулиці, на блокпостах та робочому місці. Законом це не заборонено. Такі дії не суперечать законодавству України. Попередньо відомо, що загальна кількість мобілізованих з Львівської області сягає близько 40 тисяч військовозобов’язаних.

Після отримання повістки військовозобов’язаний повинен з’явитися у вказані терміни до військкомату. Відмову з’явитися можуть трактувати як ухилення від мобілізації, що тягне за собою кримінальну відповідальність. За ухилення від військової служби при мобілізації в умовах війни передбачено покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 5 років.

Нагадаємо, як раніше повідомляло Гал-інфо, в Україні продовжили дію воєнного стану та загальної мобілізації в Україні на 90 днів – до 23 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ