Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Делегація ЛОР відвідала Литву і домовилася про співпрацю у сфері осівти

Депутати обласної ради відвідали громаду українців у Литві та домовилися про співпрацю між українськими й литовськими освітянами
фото - пресслужба ЛОР

Понад 1000 українських дітей навчаються у закладах освіти литовського міста Каунас. Для них передбачене безоплатне навчання, харчування. Впродовж літа для литовських школярів організовують табори, які будуть доступними й для дітей з України. Голова комісії з питань освіти і науки Іванна Герус, а також депутат Львівської обласної ради Ростислав Добош під час візиту до Литви зустрілися з освітянами, громадою українців, які проживають у Литві та допомагають землякам, волонтерами.

"У перший тиждень війни будівлю культурного Центру Каунаса віддали для розміщення українців. Тут прийняли понад 10 тис. осіб. – розповіла Іванна Герус. -  В приміщенні облаштована кімнатка, де діти можуть онлайн навчатись в тиші, гарна ігрова, медична допомога, служба зайнятості. Крім того, литовці просто віддавали свої квартири, дачі, щоб прихистити українців, або ж поселили наших земляків у себе вдома".

Депутати висловили вдячність литовському народові за постійну допомогу в час війни, а також домовилися з литовськими освітянами про налагодження партнерства у сфері навчання. Зокрема, про обмін досвідом між навчальними закладами обох країн. За словами Іванни Герус, у Литві, як і в Україні бракує освітян.

Змінюються формати навчання, потребують постійного оновлення освітні програми з різних дисциплін. Інтелектуальний розвиток дітей, пошук рішень для підвищення якості освіти, спорт, активний відпочинок – це теми для спільної роботи в майбутньому.

В рамках візиту до Литви українська делегація побувала у Кадетському ліцеї імені генерала Повіласа Плехавічуса у Каунасі, який активно співпрацює з комунальним закладом Львівської обласної ради "Львівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут".

"Співпраця між українським та литовським військовими ліцеями триває уже впродовж кількох років. Відбуваються спільні навчання, обмін молоддю. Зараз у Каунасі також перебувають українські ліцеїсти. Ми будемо продовжувати програми обміну студентами, педагогами. Наш подарунок колегам - прапор України, підписаний воїнами ЗСУ. Сподіваємося його розгорнуть в "кабінеті крутян", який планують облаштувати в каунаському навчальному закладі незабаром, як символ нашої спільної перемоги", - зазначила Іванна Герус.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ