Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Делегація зі Львівщини вшанувала пам'ять загиблих українців у Польщі

Делегація з Львівщини вшанувала пам'ять невинно убитих українців в с. Пискоровичі та с. Малковичі. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

У заході взяли учать представники товариства "Надсяння" на чолі із головою Соломією Риботицькою та об'єднання "Закерзоння" на чолі із головою Володимиром Середою.

На місцях поховання українців в с. Пискоровичі та в с. Малковичі Митрополит Перемисько-Варшавський Євген Попович разом з отцем Христофором Блажеєвським (с. Пискоровичі), отцем Богданом Степаном (с. Малковичі) та отцем Тарасом Чорним ( с. Чишки, Львів) відслужили чин панахиди за упокій душ невинно убитих українців.

Після спільної молитви члени товариства разом із головою об'єднання українців в м. Перемишлі Марією Туцькою, солтисом с. Пискоровичі та п. Анжеєм Зубом поклали квіти і запалили лампадки на могилах українців та поруч з меморіальною дошкою, яка розміщена на фасаді школі с. Пискоровичі, де були вбиті понад 200 українців.

Заходи відбулися за сприяння Львівської обласної державної адміністрацій у межах реалізації програми «Відновлення, збереження національної пам’яті та протокольних заходів у Львівській області на 2018 рік».

Довідка.

У с. Пискоровичі в ніч з 17 квітня на 18 квітня 1945 р. озброєні польські підрозділи з відділу Народного Військового З'єднання під керівництвом Юзефа Задзерського (псевдо «Волиняк») без жодного приводу розстріляли в приміщенні школи майже 200 українців з Пискорович та навколишніх сіл, які під захистом декількох вояків Червоної Армії очікували транспорт для переселення до інших районів УРСР. Всього жертвами підпільних польських військових загонів у 1944–1947 роках стали приблизно 700 громадян української національності з Пискорович та його присілків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ