Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії: 79 років тому помер Юліан Бачинський
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії: 79 років тому помер Юліан Бачинський

Юліан Бачинський
Юліан Бачинський
Книга
Книга "Україна Irredenta" Юліана Бачинського
1/2
79 років тому у таборі ГУЛАГу помер автор книжки "Україна Irredenta" Юліан Бачинський. Про це повідомили на Faceboo-сторінці проєкту Локальна історія.

Він був першим, хто обґрунтував потребу незалежності України. Праця “Україна поневолена” вийшла у 1895-му. Бачинський написав, що масове зубожіння українців Галичини і Наддніпрянщини спричинене приналежність цих територій до імперій - Австро-Угорської та Російської.А масова еміграція унеможливлює їхній нормальний розвиток у майбутньому, оскільки Україна втрачає свої найкращі трудові ресурси.

Бачинський на прикладі європейських країн доводить, що рівень економічного розвитку народу прямо залежить від рівня його національної свідомості.

Публіцист передбачив неминучий розпад двох імперій і радив українцям бути якомога краще підготовленими до цього моменту і починати вже “будити думки про політичну самостійність України”.

Хоч Бачинський і підтримував ідеї марксизму та соціалізму, у 1934-му його заарештували радянські спецслужби і засудили до 10 років таборів за нібито організацію підпільної мережі ОУН на території УРСР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ