Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
НовиниДень в історії - 146 років тому народився Олександр Мурашко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 146 років тому народився Олександр Мурашко

7 вересня 1875 у Києві народився Олександр Мурашко - художник, педагог і громадський діяч.
Олександр Мурашко

Про це повідомляє Укрінформ.

Учень Іллі Рєпіна. Племінник художника і педагога Миколи Мурашка. Один із засновників і професор Української академії мистецтв.

Перші навички малювання Олександр отримав у київській іконописній майстерні свого вітчима – Олександра Мурашка, рідного брата знаного художника Миколи Мурашка.

Навчався у Петербурзькій академії мистецтв: спочатку у Вищому художньому училищі при АМ, потім студентом - у майстерні Іллі Рєпіна.

Закінчення навчання в Академії мистецтв Олександр Мурашко відзначив перемогою у творчому конкурсі та Великою золотою медаллю за картину «Похорон кошового». У 1901 – 1903 роках Мурашко був пенсіонером Академії мистецтв в Італії і Франції, згодом навчався в Мюнхенській школі живопису.

1907 року Мурашко повертається до Києва, де бере активну участь у київському виставковому житті. У 1911- 1912 його картини розкуповувалися прямо з виставок мюнхенського «Сецесіону», їх репродукції друкувалися в журналах, художник почав отримувати престижні замовлення.

У 1916 році він став одним із засновників «Товариства київських художників». Мурашко мріяв перетворити Київ на великий художній центр, відкрити тут Академію мистецтв. Він викладав у Київському художньому училищі, а з 1913 року – у власній студії, зі стін якої вийшло багато відомих художників. У 1917 Олександр Олександрович став одним із засновників і професором (майстерня живопису) Української академії мистецтв у Києві.

За радянських часів активно зайнявся громадською роботою в Художній Раді при Народному комісаріаті освіти.

Олександр Мурашко був вбитий червневої ночі 1919 року неподалік від власного будинку на Лук’янівці пострілом в потилицю. Тодішня ж преса написала, що «був пограбований і забитий бандитами». Втім, щодо цього є великі сумніви. Відомо, що незадовго до вбивства художника затримували чекісти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ