Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - 83 роки тому народився дисидент і політвязень Георгій Москаленко
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - 83 роки тому народився дисидент і політв'язень Георгій Москаленко

24 липня 1938 року народився Георгій Москаленко – дисидент та політв’язень, учасник національно-визвольного руху, який разом зі своїм товаришем Віктором Куксою вночі 1 травня 1966 р. встановив на даху головного корпусу Київського інституту народного господарства український національний прапор.
Георгій Москаленко

Про це пише Укрінформ.

Одесит, працював слюсарем-сантехніком, вступив на вечірній відділ Київського інституту народного господарства.

Місце підняття прапору було обране з огляду на те, що в тому районі вранці формувалися колони демонстрантів. Жовто-блакитний прапор був пошитий з двох жіночих шарфів. Національний герб вирізали його з чорної матерії і нашили на прапор. Друкованими літерами, чорнилом на прапорі було дописано: «Ще не вмерла Україна, Ще її не вбито. ДПУ».

Вже о 10:30 до інституту прибула слідча група під керівництвом лейтенанта КДБ, який порушив кримінальну справу за «посягання на територіальну цілісність УРСР».

Григорія Москаленка та Володимира Куксу було засуджено відповідно до 3 років та 2 років позбавлення волі в таборах суворого режиму. Москаленко карався у Мордовських таборах, де українці становили три чверті контингенту.

Після звільнення з труднощами влаштувався сантехніком, пізніше був бригадиром, майстром, виконробом. Вищу освіту вже не здобув.

У 1990-х роках брав участь у русі за незалежність. 1990-95 рр. був депутатом Бучанської селищної Ради.

Указом Президента України від 18 серпня 2006 Москаленко нагороджений орденом «За мужність» І ступеня. А остаточно реабілітований – лише 26 січня 2007 року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ