Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - Кінний полк Чорних Запорожців розбили червону дивізію Щорса і здобули Проскурів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - Кінний полк Чорних Запорожців розбили червону дивізію Щорса і здобули Проскурів

29 липня 1919 року Кінний полк Чорних Запорожців Петра Дяченка разом з частинами 7-ї Запорозької дивізії Армії УНР, ведучи наступ проти червоної дивізії Щорса, здобули Проскурів.Про це йдеться у повідомленні на Facebook 72 ОМБр ім. Чорних Запорожців.
На фото Микола Воскобойников

Бої за Проскурів точилися від початку червня 1919 року. 6 червня Запорозька група (командувач - Володимир Сальський) після кількаденних боїв здобула місто. Проте в ніч з 5 на 6 липня Проскурів, атакований з півночі дивізією Щорса, довелося залишити.

Лише 29 липня Проскурів знову вдалося відбити у ворога. Слідом за Запорожцями до Проскурова увійшла 4-та Золочівська бригада Української Галицької Армії, очолювана хорватом Степаном Чмеликом. Чорні Запорожці не зупиняючись погнали ворога далі в напрямку на Заруддя.

Здобуття Проскурова стало хорошим подарунком командувачеві Армії УНР Василеві Тютюннику на його 29-річчя.

Того ж дня група Січових Стрільців Євгена Коновальця здобула Чорний Острів та погнала ворога далі і зайняла Миколаїв на річці Бужок.

На інших напрямках Армія УНР того дня вела запеклі бої за Жмеринку (Київська група Юрія Тютюнника) і в обороні Вапнярки (3-тя Залізна дивізія Олександра Удовиченка).

У зв'язку з цими подіями слід згадати лицаря без страху й догани Миколу Воскобойникова, начальника штабу Запорозької групи. Під час наступу групи на Проскурів він помер 27 липня від перевтоми. У штабі не вистачало працівників. Було йому 39 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ