Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: День в історії - народився художник Самійло Дудін
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

День в історії - народився художник Самійло Дудін

19 серпня 1863 року с. Рівному, волосному центрі Єлизаветградського повіту Херсонської губернії (нині Новоукраїнського району Кіровоградської області) народився Самійло Дудін - етнограф-фотохудожник, живописець, мистецтвознавець. Створив галерею світлин українців кінця XIX століття.
Самійло Дудін

Про це пише Укрінформ.

Навчався в Єлизаветградському земському реальному училищі, відвідував курси малювання.

У юності брав участь у громадсько-політичному об’єднанні «Громада», належав до народовольському гуртку. Читав нелегальну літературу, перекладав письменників-народників українською, досліджував створення вибухових речовин. За це 21-річного Дудіна арештували і на три роки вислали на Забайкалля.

У засланні Дудін зустрівся з відомим ученим – мандрівником Потаніним і за його порадою зайнявся збиранням фольклорного та етнографічного матеріалу бурятів і монголів, вивчав фотосправу. У 1891 році за рекомендацією Потаніна його взяв на посаду художника – фотографа до складу своєї знаменитої експедиції в Монголію видатний учений Радлов.

У 1891–1897 роках був вільним слухачем у Петербурзькій Академії мистецтв у Іллі Рєпіна.

У 1894 році створив серію світлин «Українці», яка є цінним етнографічним джерелом. 1911 року в Києві вийшла «Ілюстрована Шевченківська бібліотека» (24 книги) з його роботами. Також він виконав 27 ілюстрацій до петербурзького видання «Кобзаря», ілюстрував повісті Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» та «Миргород».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ